Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Frisse knapperige koolsla, oftewel: coleslaw!
Coleslaw

Frisse knapperige koolsla, oftewel: coleslaw!

Houd jij van salades? Wij wel en ze komen hier dan ook regelmatig voorbij. Bijvoorbeeld deze coleslaw als bijgerecht bij een lekker stukje vis of vlees. Maar deze lekkere knapperige salade leent zich ook zeer goed voor zomerse barbecues. Lees je mee? 

Wist je dat de naam coleslaw is ontstaan doordat Nederlanders in de 18e eeuw naar New York kwamen en hun geliefde koude koolsla daar introduceerden. Het woord kool is ‘verengelst’ naar cole terwijl kool eigenlijk cabbage is in het Engels. Anyway, mocht je denken dat coleslaw van oorsprong uit Amerika komt, het is dus eigenlijk andersom. En nu aan de slag om zelf coleslaw te maken!

Ingrediënten voor deze koolsla:

Als bijgerecht voor 4 personen:
halve witte kool

rozijnen
(Griekse) yoghurt
mayonaise (ik gebruik Hellmann’s)
scheutje agavesiroop
kerriepoeder
snufje zout
snufje peper

Bereiding van deze coleslaw:

1. Snijd de halve kool nog een keer doormidden, snijd er dan flinterdunne reepjes van en spoel ze even af in een vergiet.

2. Doe de witte kool in een schaal en voeg naar smaak rozijnen toe.

3. Voeg 3 eetlepels yoghurt en 1 eetlepel mayonaise toe.

4. Strooi circa een eetlepel kerriepoeder, wat agavesiroop en peper en zout over het mengsel en roer goed om met een grote lepel.

5. Zet de schaal nu afgedekt in de koelkast en laat, het liefst een paar uur, staan totdat je gaat eten.

6. Haal vlak voor je aan tafel gaat de salade uit de koelkast en roer nog even goed om.

7. Proef of de salade op smaak is. Breng zo nodig nog verder op smaak met wat extra peper en zout.

8. Indien de coleslaw niet smeuïg genoeg is kun je nog wat yoghurt en/of mayonaise toevoegen. Dat is een kwestie van smaak, ik vind dat zelden nodig.

Ik maak de coleslaw het liefst in de ochtend zodat hij de rest van de dag op smaak kan komen en het allerlekkerst is. Eet smakelijk!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie