Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Captain’s dinner: kapucijners met spek, ui en zuur
captain's dinner kapucijners

Captain’s dinner: kapucijners met spek, ui en zuur

Ik ben opgegroeid met het feit dat er thuis eens in de zoveel tijd kapucijners op tafel kwamen. Vaak met aardappels en een stukje vlees óf, de gruwel, bloedworst. Brrrr… Verder bakte mijn vader dan vetspek uit dat bij de kapucijners ging en wat ook niet mocht ontbreken was tafelzuur in de vorm van augurken, zilveruitjes en/of Amsterdamse uien. Het geheel werd afgemaakt met een schepje piccalilly. 

Die bloedworst kon me gestolen worden maar dat uitgebakken spek zeker niet. De combinatie zoals ik ‘m vanuit huis meekreeg heb ik aangepast tot een versie die ik zelf, en de mannen net zo, super lekker vindt. Een frisse komkommersla erbij en je hoort mij niet meer. En wat ook zo handig is; je kunt een ‘Captain’s dinner’ altijd op voorraad in huis hebben, zodat je áltijd de mogelijkheid hebt om een voedzame maaltijd op tafel te zetten.

De naam ‘Captain’s dinner’ komt uit de VOC-tijd en werd in die tijd als feestmaal gegeten aan boord van een schip. De ingrediënten en bijgerechten waren namelijk goed en lang houdbaar. En dat was natuurlijk reuze handig voor op zee.

Ingrediënten van een Captain’s dinner:

3 potjes kapucijners (ik gebruik altijd Hak veldertjes, pot van 350 gram)
200 gram magere spekreepjes
1 ui
piccalilly
augurken
zilveruitjes

Voor de komkommersla:
2 komkommers (gewassen)
2 eetlepels appelcider azijn
2-3 eetlepels suiker

Zo maak je een Captain’s dinner:

1. Giet de kapucijners in een zeef of vergeet en laat uitlekken.

2. Doe de spekreepjes in een hapjespan en laat op middelhoog vuur uitbakken.

3. Snipper de ui.

4. Als de spekreepjes bruin beginnen te kleuren voeg je de ui toe en fruit je deze net zo lang mee tot een goudbruin geheel in je pan ligt.

5. Maak ondertussen de komkommersla: maak flinterdunne plakjes van de komkommer (met schil) met behulp van een mandoline/rasp. Doe de plakjes samen met de azijn en suiker in een kom en schep goed door elkaar.

6. Voeg nu als laatste de kapucijners toe aan het spek/ui-mengsel en warm op laag vuur het geheel door.

7. Als de kapucijners op temperatuur zijn doe je het over in een schaal en deze zet je op tafel, samen met het tafelzuur en de piccalilly.

Zoals je ziet bak ik hier verder geen vlees bij en ook aardappels blijven achterwege. Beiden kun je natuurlijk wel toevoegen. Denk aan een lekkere homemade gehaktbal of een rundervink van de slager. Dan heb je wel iets minder ‘captain’s dinner’ nodig uiteraard. Eet lekker! 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord