Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Caponata met parelcouscous foto

Caponata met parelcouscous

Tijdens het kijken naar de (tranentrekkende) serie From Scratch op Netflix, kwam Caponata voorbij. Behalve dat ik je de serie kan aanraden, kan ik je nu ook Caponata aanraden. Ik besloot het namelijk te maken en kan maar een ding zeggen: verrassend lekker! Hieronder deel ik het recept met je. 

Nog even over die serie die je niet kunt kijken zonder een doos tissues bij de hand. De eerste aflevering is een romantische mini-film over Amy die naar Italië reist om kunt te studeren. Zonder support van haar vader trouwens, die ziet haar graag gewoon haar studie rechten afmaken. Eenmaal in Italië wordt Amy stapelverliefd op knappe chef-kok Lino. De afleveringen daarna proberen ze samen een leven op te bouwen in Los Angeles, maar dan wordt Lino ernstig ziek. Anyway, ik zal niet ‘spoilen’ zodat je het hele, op waarheid gebaseerde, verhaal zelf kunt kijken. Misschien met een bordje caponata op schoot?

Dit heb je nodig:

2 aubergines
1 puntpaprika
2 uien
3 stengels bleekselderij
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
klein handje rozijnen
2 eetlepels kappertjes
200 gram groene olijven, gehakt
4 eetlepels rode wijnazijn
1-2 eetlepels suiker
peper en zout
olijfolie
15 gram peterselie
275 gram parelcouscous

Zo maak je deze caponata met parelcouscous:

1. Snijd de aubergines in blokjes, bestrooi met wat zout en bak deze daarna in een scheutje olijfolie rondom bruin. Leg daarna op wat keukenpapier.

2. Snij de paprika in kleine blokjes, de bleekselderij in dunne boogjes en de uien in halve dunne ringen.

3. Doe opnieuw wat olijfolie in een hapjespan en bak hierin de paprika, ui en bleekselderij een paar minuten.

4. Voeg de gebakken aubergineblokjes toe en de tomatenblokjes, olijven, rozijnen, kappertjes, rode wijnazijn en suiker toe en breng aan de kook.

5. Draai de temperatuur nu wat omlaag zodat het geheel verder stooft tot het vocht grotendeels is verdampt.

6. Breng op smaak met peper en zout en laat nu op warmhoudstand staan.

7. Bereid ondertussen de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.

8. Hak de peterselie grof en rooster eventueel wat pijnboompitten.

9. Verdeel de parelcouscous over vier borden, schep er de caponate op en bestrooi met peterselie. De pijnboompitten zet je op tafel voor de liefhebbers.

Blijft er caponata over? Geen punt, je kunt het de volgende dag lekker (koud of opgewarmd) met wat brood eten. Een ciabatta bijvoorbeeld. Enjoy!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie