Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Broonie oftewel gembercake #blogtour
Gembercake recept foto

Broonie oftewel gembercake #blogtour

Ik mocht als een van de eersten het nieuwe boek Het huis onderaan de klif lezen van de uitgever. Zo nieuw dat ik het las van een stapel a4-tjes en later pas het boek kreeg toegestuurd. Waarom dat zo ging? Omdat ik onderdeel uitmaak van de blogtour die rond het verschijnen van dit boek is georganiseerd. Sterker nog ik mag starten. Wat dat te maken heeft met een recept voor een Broonie oftewel gembercake? 

Het huis onderaan de klif omslagIn ‘Het huis onderaan de klif’ van Sharon Gosling is chef Anna na een verbroken relatie van twintig jaar toe aan een nieuwe start. Ze verhuist naar Crovie, een klein vissersdorpje aan de oostkust van Schotland, maar eigenlijk heeft ze meteen spijt. Zodra ze het dorp en de mensen beter leert kennen, vindt ze ook zichzelf en haar liefde voor koken weer terug. Ze besluit haar keuken om te toveren in een kleine lunchclub. Haar leven lijkt eindelijk weer de goede kant op te gaan, zolang niets haar nieuwgevonden geluk verpest… (Bron: omslag)

Zoals de omslag-tekst al verraad, gaat het boek over Anna die haar liefde voor koken herontdekt in het piepkleine dorpje onderaan de klif in Crovie en een lunchclub start. In het huisje dat ze daar betrekt vindt ze een kookschrift van de vorige bewoonster. Daarin staat onder andere een recept voor een Broonie, gembercake dus, dat ze besluit te maken voor haar gasten. En niet lang na het lezen van dit heerlijke boek besloot ik dat ik ook aan de slag ging met een gembercake. Ik moet zeggen dat hij lekkerder uitpakte dan ik had verwacht en uiteraard deel ik het recept graag met je.

Dit heb je nodig:

200 gram roomboter
200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram suiker
4 eieren
1 zakje vanillesuiker
snuf zout
rasp van 1 sinaasappel
6 bolletjes stemgember, in kleine stukjes
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneelpoeder

Zo maak je deze gembercake:

1. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.

2. Doe de boter in stukjes in een beslagkom, samen met de suiker en mix tot een romige massa.

3. Voeg een ei toe en meng totdat het helemaal is opgenomen in het botermengsel. Herhaal dit met de rest van de eieren.

4. Voeg het zelfrijzend bakmeel, de vanillesuiker, het gemberpoeder, kaneelpoeder en het snufje zout toe en meng met een spatel tot een soepel beslag.

5. Doe nu de stukjes stemgember en het sinaasappelrasp bij het beslag en meng nog even door elkaar met een spatel.

6. Schep het beslag nu in de bakvorm en bak de gembercake in zo’n 40-50 minuten gaar en goudbruin.

8. Laat dan afkoelen op een taartrooster en snijd in stukken.

Het is natuurlijk helemaal leuk én lekker als je eerst deze gembercake bakt en dan aan het boek begint, zodat je met een pot thee en een stukje verse cake van dit fijne boek kunt genieten…

Heb je na het lezen zin om aan de slag te gaan met lunchrecepten? Ook die vind je hier op Pukster.nl >>

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie