Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Boterkoek: heerlijk jeugdsentiment
Boterkoek ouderwets recept

Boterkoek: heerlijk jeugdsentiment

Puur jeugdsentiment is deze boterkoek naar het recept van mijn vader voor mij. Hij smaakt precies zoals ik me kan herinneren: heerlijk! En natuurlijk deel ik het recept graag met jullie.

Bij ons thuis was het mijn vader die graag in de keuken stond. Meestal in het weekend omdat hij doordeweeks werkte. Iedere zaterdag stond er wel een pan verse soep op het fornuis en regelmatig bakte mijn vader lekkers. Slagroomtaart, brood, koekjes, cake, appeltaart, kerststol, you name it. Kortom, de bak- en kookgenen heb ik van mijn vader. En daar ben ik blij mee want ik vind het heerlijk om in de keuken bezig te zijn. Na zijn overlijden kwam ik een aantal recepten tegen. Nog uitgetypt met de typemachine. En het recept voor zijn heerlijke boterkoek zat er ook tussen. Hoera!

Ingrediënten voor deze boterkoek:

250 gram roomboter (uit de koelkast)
250 gram bloem
150 gram (basterd)suiker
1 mespuntje zout
1 zakje vanillesuiker
1 ei

Bereiding van deze boterkoek:

1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden.

2. Kluts het ei los in een kommetje.

3. Meng in een beslagkom de boter, suiker, vanillesuiker met het zout, meel en 2/3 van het geklutste ei en kneed met de hand door tot er een mooi deeg ontstaat. Als het deeg te plakkerig is geworden door je warme handen leg je het even in de koelkast.

4. Bekleed een bakvorm, ik gebruik altijd een vierkante brownievorm, met bakpapier en druk het deeg met je handen plat in de vorm.

5. Met een kwastje bestrijk je het deeg ten slotte met de rest van het geklutste ei.

6. Zet de vorm gedurende zo’n 20-30 minuten in het midden van de oven.

7. Als de boterkoek mooi goudbruin is haal je de vorm uit de oven.

Nu niet gelijk uit de vorm halen maar even een minuut of 10 laten afkoelen voordat je dat doet. Dan laat je hem op een taartrooster verder afkoelen. Snij er vervolgens punten of blokken van in een maat die je zelf prettig vindt. Kopje koffie of thee zetten en smullen maar!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie