Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

boterkoek met amandelspijs

Boterkoek met amandelspijs

Boterkoek is lekker en gevulde koeken zijn lekker, toch? Ik kan je vertellen dat deze boterkoek met amandelspijs ook serieus lekker is en een fijne mix is van die twee. Dus als je nu echt eens iets lekkers wil maken voor bij de koffie/thee of om de visite mee te verwennen… Over calorieën hebben we het gewoon niet 😉

‘Gewone’ boterkoek is een van de favoriete baksels hier in huis en komt dan ook met regelmaat voorbij. De mannen zijn er dol op en trakteren er ook graag op als ze jarig zijn. Het bakken van die boterkoek laten ze aan mij over maar misschien moet ik het ze toch maar eens zelf leren. Altijd handig. Maar goed, nu hét recept van de boterkoek met amandelspijs!

Ingrediënten voor deze boterkoek met amandelspijs:

250 gram roomboter (uit de koelkast)
250 gram bloem
150 gram (basterd)suiker
1 mespuntje zout
1 zakje vanillesuiker
1 ei
1 pakje amandelspijs (300 gram)
garneeramandelen

Zo maak je deze boterkoek met spijs:

1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden.

2. Kluts het ei los in een kommetje.

3. Meng in een beslagkom de boter, suiker, vanillesuiker met het zout, meel en 2/3 van het geklutste ei en kneed met de hand door tot er een mooi deeg ontstaat. Als het deeg te plakkerig is geworden door je warme handen leg je het even in de koelkast.

4. Bekleed een bakvorm, ik gebruik altijd een vierkante brownievorm, met bakpapier en druk de helft van het deeg met je handen plat in de vorm.

5. Meng nu in een kom het amandelspijs met een scheutje water zodat het wat smeuiger wordt.

6. Verdeel het over het deeg in de bakvorm en bedek met de andere helft van het boterkoekdeeg.

7. Druk wat garneeramandelen in het deeg.

8. Met een kwastje bestrijk je het deeg ten slotte met de rest van het geklutste ei.

9. Zet de vorm gedurende zo’n 20-30 minuten in het midden van de oven.

10. Als de boterkoek mooi goudbruin is haal je de vorm uit de oven.

Nu niet gelijk uit de vorm halen maar even een minuut of 10 laten afkoelen voordat je dat doet. Dan laat je hem op een taartrooster verder afkoelen. Kopje koffie of thee zetten, aansnijden en smullen maar van je homemade boterkoek met amandelspijs!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een reactie