Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Baked oats met appel, banaan en blauwe bessen
Baked oats recept

Baked oats met appel, banaan en blauwe bessen

Havermout is een veelgebruikt ingrediënt hier in huis. Er wordt door grote broer pap van gemaakt voor het ontbijt, ik verwerk het in crumbles, koekjes en appeltaart enzovoort, maar nu zijn baked oats erg populair. En aangezien het een super eenvoudig recept betreft, is het in een handomdraai gemaakt. O en dat het er misschien wat rommelig uit ziet, daar proef je helemaal niets van 😉 

Havermout is haver, dat het moutproces (mouten) heeft ondergaan, m.a.w. havermout is ontkiemde en daarna gedroogde haverkorrel. Havermout ontstaat op de volgende wijze. De haverkorrel wordt ontdaan van het kroonkaf (buitenste schutblaadjes van de graankorrel), omdat dit kaf de haver voor menselijke consumptie niet eetbaar maakt. De haver wordt daartoe langs een pelsteen gevoerd, die de kroonkafjes van de korrel wrijft. Daarna wordt de haver 48 uur geweekt en vervolgens treedt gedurende 5 dagen ontkieming op. Er ontstaan tijdens dit proces enzymen en worden de moutkorrels groenmout genoemd. Om verdere ontkieming te stoppen, wordt de haver gedroogd bij een temperatuur van 4 graden Celsius en vervolgens geëest. Hierna worden op mechanische wijze de wortelkiemen van de korrels verwijderd. De volgende stap is het pletten van de graankorrels tot vlokken. Door deze te knippen kan bij de bereiding tot pap de kooktijd worden verkort. Voor de consumptie wordt de havermout verwerkt tot havermoutpap. (Bron: Wikipedia)

Ingrediënten van deze baked oats:

1 banaan
1 appel
2 handjes blauwe bessen
100 gram havermout
200 ml melk (ik gebruikte rijstemelk)
2 eetlepels rozijnen
2 handjes walnoten
2 theelepels kaneel
klein snufje zout

Bereiding van deze baked oats:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

2. Doe de melk en havermout in een beslagkom en roer even door.

3. Schil de banaan, snijd in halve plakjes en voeg toe.

4. Schil de appel, snijd in kleine stukjes en voeg toe.

5. Voeg de rozijnen, walnoten, kaneel en het zoet toe en meng even goed door elkaar.

6. Doe het mengsel over in een kleine ovenschaal en zet zo’n 20 minuten in de oven.

7. Laat even afkoelen zodat je je mond niet verbrand en aanvallen maar!

Ik maak baked oats vaak in de avond voor de volgende ochtend. Koud is het namelijk ook lekker.

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord