Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Appelkoeken: perfect als 10-uurtje
Appelkoeken recept

Appelkoeken: perfect als 10-uurtje

Deze appelkoeken zijn perfect als 10-uurtje en om op voorraad te hebben in de vriezer. Voedzaam én lekker en zonder toevoeging van vet! Ik doe er hier thuis vooral grote broer een plezier mee. Nieuwsgierig naar het recept? Lees dan vooral verder. 

Ik bak veel tussendoortjes zelf in verband met de pinda-allergie van de oudste en de koemelkallergie van de jongste. En dan het liefst tussendoortjes die in de vriezer bewaard kunnen worden zodat ze lekker vers blijven en er altijd een voorraadje aanwezig is. Eén lade van de vriezer is hiervoor gereserveerd. Die trek ik ’s ochtends bij het vullen van de trommeltjes open en kies dan iets uit. Samen met wat vers fruit gaat het mee naar school en ik hoor zeer zeer zelden klachten en heel vaak tevreden geluiden over de 10-uurtjes.

Ingrediënten voor deze appelkoeken:

155 gram havermout
90 gram volkoren speltmeel
1 theelepel kaneelpoeder
0,5 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
snufje zout
175 gram ongezoete appelmoes
50 gram (bruine) suiker
1 ei (losgeklopt)
1 (goudreinet) appel in kleine stukjes

Bereiding van deze appelkoeken:

1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Meng in een grote (beslag)kom het meel, de havermout, kaneel, suiker en het bakpoeder en zout door elkaar met een vork.

3. Voeg daar de appelmoes en het ei aan toe en roer het geheel om tot een egaal mengsel.

4. Voeg dan de appelstukjes toe en roer deze door het mengsel.

5. Schep steeds een eetlepel van het mengsel op de plaat (in totaal zo’n 10-12 stuks) en duw een klein beetje plat.

6. Bak de appelkoeken zo’n 25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze lichtbruin van kleur zijn.

7. Haal ze uit de oven en laat de appelkoeken volledig afkoelen.

Als de appelkoeken eenmaal zijn afgekoeld kun je ze in een goed afgesloten trommel een paar dagen bewaren. Maar wat echt heel goed kan met deze appelkoeken is invriezen. Ik leg ze altijd naast elkaar in een hersluitbaar diepvrieszakje zodat ze niet aan elkaar vastvriezen. Tijdens het ochtend spitsuur vul je op deze manier eenvoudig de trommeltjes voor werk en school. Waar vers fruit erbij en je hebt een heerlijk voedzaam tussendoortje. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie