Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Appel-cranberry kerstbollen van Yvette van Boven

Appel-cranberry kerstbollen van Yvette van Boven

Van 8 t/m 17 november was het Kookboekenweek. In de bibliotheek waar ik werk besteden we daar uiteraard ook aandacht aan. Ik schreef er een blog over én maakte een recept uit een van de boeken die genomineerd waren voor de delicious publieksprijs. En je raadt het al; dat waren deze appel-cranberry kerstbollen uit het book Home sweet home Xmas van Yvette van Boven.

Ondertussen zijn we nog dichter bij de kerstdagen gekomen en is de vraag ‘Wat eten we met Kerst?’ actueel. Mocht je gaan voor een kerstontbijt of -brunch dan zou ik zeker deze heerlijke bakseltjes op tafel zetten. Het liefst nog net een beetje warm van de oven, rijkelijk bestrooid met poedersuiker. Maar ook bij een warme mok chocolademelk, thee of koffie doen ze het heerlijk.

Ingrediënten:

90 gram roomboter, op kamertemperatuur
125 gram suiker
2 eieren, op kamertemperatuur
125 gram appelmoes
70 ml melk
400 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
schil van halve citroen, geraspt
100 gram gedroogde cranberry’s
1 grote appel, geschild en in kleine stukjes
poedersuiker

Zo maak je deze appel-cranberry kerstbollen:

1. Verwarm de oven voor op 170 graden.

2. Klop de roomboter en suiker een minuut of drie tot een glad en romig mengsel.

3. Voeg de eieren een voor een toe en blijf mengen.

4. Giet daarna al kloppend de appelmoes en melk erbij.

5. Spatel dan het gezeefde zelfrijzend bakmeel erdoor en de snuf zout.

6. Voeg de citroenrasp, cranberry’s en stukjes appel toe en meng door elkaar.

7. Het deeg moet mooi zacht zijn, niet te droog. Voeg zo nodig nog een paar druppels melk toe.

8. Vet eenpersoons cakevormpjes in, of gebruik een muffinvorm en vul ze met het beslag. Of maak met een grote ijsschep zes tot acht bollen beslag en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.

9. Laat ze vijftien minuten staan voor het bakken en bak ze dan zo’n 40-45 minuten in de oven.

10. Laat iets afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

En, komen deze appel-cranberry kerstbollen op jouw menu dit jaar? Zo ja; laat je weten of ze in de smaak vallen? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

One Comment

Geef een reactie