Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

visschotel recept

Recept voor een lekkere visschotel: ideaal als je eters krijgt

Soms probeer je eens iets nieuws, zoals deze visschotel bijvoorbeeld. De eerste versie volgde ik grotendeels het oorspronkelijke recept: geen succes want wortelen niet gaar, krieltjes op het randje van gaar, gewoon niet goed genoeg. Dus deed ik het nog een keer over met wat aanpassingen en met succes. Top visschotel! Zeker als je eters krijgt want je kunt ‘m voorbereiden en terwijl de oven zijn ding doet kun je zelf lekker borrelen met de visite. Wel zo gezellig. 

De hoeveelheid van dit recept is genoeg voor zes personen. Mandje brood, smeerseltjes en een salade erbij en 7-8 personen lukt ook nog wel. Zeker als je een goed voorafje doet en een lekker nagerecht. Gezien de redelijk neutrale smaak is deze visschotel een echte allemansvriend. Tenzij je niet van vis houdt natuurlijk. Dan houdt het al vlot op.

Ingrediënten van deze visschotel

500 gram geschrapte worteltjes
1 prei
900 gram mini krieltjes
30 gram peterselie
15 gram dille
400 gram kabeljauwfilet (diepvries)
400 gram zalmfilet (diepvries)
45 gram roomboter
45 gram bloem
525 ml melk
1,5 eetlepel mosterd
peper
zout
nootmuskaat
olijfolie

Bereiding van deze visschotel

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Snijd ondertussen de worteltjes in kleine stukjes en de prei in dunne ringen.

3. Kook de stukjes wortel in 4-5 minuten beetgaar, giet af en spoel even na met koud water.

4. Bak in wat olijfolie de krieltjes goudbruin.

5. Snijd ondertussen de peterselie en de dille fijn en de vis in grote vierkanten.

6. Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en laat deze een minuut al roerend meegaren.

7. Roer met een garde goed door en voeg dan beetje en al roerend de melk toe.

8. Verwarm totdat de saus gebonden is en voeg de mosterd toe.

9. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout en meng de dille en de helft van de peterselie er doorheen.

10. Meng de krieltjes, en de groenten door elkaar en leg de helft op de bodem van een grote ovenschaal.

11. Leg de stukken vis hierop en giet de helft van de saus er overheen.

12. Daar overheen de rest van de groenten en tot slot de rest van de saus.

13. Zet de visschotel 30-40 minuten in de oven. Als het te hard gaat, kun je de schaal afdekken met aluminiumfolie.

14. Bestrooi voor het opdienen met de rest van de peterselie.

Lijkt het je wat dit recept voor een visschotel? Laat je het weten als je ‘m hebt gemaakt en wat je ervan vindt? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.