Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Een heerlijk speculaasbrokken recept voor pakjesavond
Speculaasbrokken

Een heerlijk speculaasbrokken recept voor pakjesavond

Speculaas kan wat mij betreft het hele jaar door maar extra in de feestmaanden. En behalve dat zelfgemaakt sowieso lekker is, heb je dan ook nog eens die heerlijke geur van verse speculaas in huis. Heb je wel eens zelf speculaas gemaakt? Ik wel, vaak zelfs. En dan zijn die dikke brokken zijn het allerlekkerst. Met dit eenvoudige speculaasbrokken recept maak jij ze ook zelf. 

Ik maak ze altijd super simpel maar je kunt de speculaasbrokken uiteraard ook nog opleuken door halve amandelen in het deeg te duwen, voordat de bakplaat de oven in gaat. En als je ervan houdt: afstrijken met ei zorgt voor een mooie glans. Hier thuis zijn die extra’s niet nodig wat de mannen betreft en qua smaak maakt het weinig verschil.

Ingrediënten voor dit speculaasbrokken recept

100 gram (room)boter in kleine blokjes (rechtstreeks uit de koelkast)
200 gram zelfrijzend (spelt)bakmeel
100 gram bruine basterdsuiker
1,5 eetlepel kaneel
0,5 eetlepel gember
scheut (haver)melk
snufje zout

Bereiding van dit speculaasbrokken recept

1. Kneed in een kom alle ingrediënten behalve de melk door elkaar.

2. Voeg nu lepel voor lepel wat melk toe, totdat het een soepel deeg wordt.

3. Pak het deeg in met huishoudfolie en leg het een half uur weg in de koelkast. Het deeg moet wat opstijven om het zometeen goed te kunnen uitrollen. 

4. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

5. Rol het deeg met een deegroller uit tot een plak van een kleine centimeter dik.

6. Snij de plak in vier stukken en leg deze op de bakplaat.

7. Bak de speculaas in zo’n 20-25 minuten gaar en lichtbruin.

8. Volledig laten afkoelen en in stukken breken.

Nu ik dit speculaasbrokken recept hier uittyp realiseer ik me dat het de hoogste tijd is om zelf ook weer eens een voorraad te bakken. Heerlijk! 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord