Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Creatief met brooddeeg: salamistokjes
Salamistokjes

Creatief met brooddeeg: salamistokjes

Brood bakkken is hier een wekelijkse bezigheid en speltmix is altijd op voorraad. Behalve de standaard speltbroden is het ook leuk om te variëren met brooddeeg. Zo zijn ook deze salamistokjes ontstaan. En ze zijn hier in huis een regelrechte hit! Ideaal als hartig 10-uurtje of in de lunchtrommel. Zeker omdat je ze prima kunt invriezen en ze ’s ochtends bevroren mee kunt geven.

Laatst besloot ik ze weer te maken maar was er alleen cervelaatworst in huis. Volgens de broers waren ze zo ook super lekker. Kortom, je kunt ook nog variëren met de worst die je gebruikt. Chorizo of bacon zou ook prima kunnen denk ik zomaar. Salamistokjes zijn trouwens ook ideaal om mee te nemen tijdens lange autoritten richting vakantiebestemming. Geen gepruts met losse broodjes en beleg maar kant-en-klare broodjes om uit te delen onderweg.

Hoe je deze salamistokjes maakt

1. Maak brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking of naar eigen recept. Ik gebruik altijd de Speltmix van Joep’s Biomix omdat we dat standaard op voorraad hebben en omdat het lekker brood geeft. Laat het deeg rijzen volgens de aanwijzingen. 

2. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

3. Na de eerste keer rijzen verdeel je het brooddeeg in zo’n 10-12 bolletjes.

4. Draai van een bolletje een ‘stokje’ en druk het iets plat.

5. Leg er twee plakjes salami (naast elkaar) in en draai dan het deeg als een wokkel om de salami heen. Herhaal dit en leg de salamistokjes op de met bakpapier bekleede bakplaat.

6. Bestrijk de stokjes nu met olijfolie en bestrooi licht met Italiaanse kruiden.

7. Dek de salamistokjes af met een licht vochtige theedoek en zet 20 minuten weg op een warme plek.

8. Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht).

9. Bak de salamistokjes zo’n 15-20 minuten in het midden van de oven en laat ze tot slot afkoelen op een rooster.

Als ze net gebakken en afgekoeld zijn, zijn ze het allerlekkerst. Als het je lukt om salamistokjes over te houden kun je ze prima invriezen. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie