Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

 • Home
 • /
 • Bakken
 • /
 • Dit kwarkbol recept staat garant voor een heerlijk weekendbroodje
Kwarkbol recept

Dit kwarkbol recept staat garant voor een heerlijk weekendbroodje

Toen de man en ik net samenwoonden en allebei fulltime werkten deden we vaak op zaterdag boodschappen voor grotendeels de hele week. Daar hoorde ook standaard een bezoek aan de bakker bij. De kwarkbol was een tijdlang ons favoriete weekendbroodje. Ik maakte laatst al de kwark-rozijnenbollen en nu ging ik aan de slag voor een grote versie met dit kwarkbol recept.

Als je nog nooit een kwarkbol hebt gegeten en je afvraagt wat je je erbij moet voorstellen: het zit een beetje tussen brood en cake in qua structuur. De smaak is zoet maar niet overdreven. Dat kun je ook wel zien als je bij de ingrediënten in dit kwarkbol recept kijkt hoeveel suiker er wordt gebruikt. Vrij weinig dus.

Ingrediënten:

250 g kwark
1 el olie
2 eieren
3 el suiker
1 snufje zout
1 zakje vanillesuiker
16 gr bakpoeder
175 gr speltmeel
75 gr bloem
150 gr rozijnen

Bereiding van dit kwarkbol recept:

1. Verwarm de oven voor op 180 – 200 graden en bekleed een kleine springvorm (+/- 20 cm) met bakpapier.

2. Meng de kwark, olie, eieren, twee eetlepels suiker, vanillesuiker en een snufje zout door elkaar.

3. Meng in een andere kom het bakpoeder met het meel en de bloem en voeg deze, door een zeef, toe aan het mengsel.

4. Meng als laatste de rozijnen er door.

5. Stort het beslag in de springvorm en verdeel over de bodem. Het hoeft niet netjes.

6. Bak de bol gedurende 30-35 minuten.

7. Bestrooi de bol desgewenst met suiker voor de laatste 10 minuten of laat de bol afkoelen en bestrooi dan met poedersuiker. Ook zonder suiker is de kwarkbol heerlijk. 

Je kunt dit kwarkbol recept nog een extraatje geven door de rozijnen vooraf te laten wellen in (Stroh)rum of Amaretto. Smullen!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

6 Comments

 • Elkana60@ziggo.nl'

  Elkie

  5 juli 2020 at 07:32

  Het is zondagochtend en iedereen slaapt nog. Ik ben wakker en vind dit makkelijke recept van je. Ik heb alles in huis en heb er meteen zin in en gooi mijn benen over de bedrand. Ik roer alles door elkaar en het kan meteen de oven in. Geen wachttijden met rijzen. Geweldig. Terug naar bed en ik wacht totdat ik het eindsignaal van de oven hoor. Nog wat poedersuiker erover, want dat staat leuk. Bij goedkeuring van de proevers ga ik het elke zondag bakken en probeer dan variaties uit. Elke zondag een vers gebakken kadootje. Dank je Pukster. Fijne zondag.

  Beantwoorden
 • menh.arends@gmail.com'

  Helen arends

  31 maart 2022 at 09:06

  Heerlijk de kwarkbol ik heb havermeel gebruikt(stond nog in de kast) en rozijnen gemengd met abrikozen, dadels, pruimen en grand berries allemaal gedroogd was ook heerlijk!!!

  Beantwoorden

Geef een antwoord