Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Goed gevulde frittata: ideaal om te variëren
Frittata recept

Goed gevulde frittata: ideaal om te variëren

Een frittata op z’n tijd is heerlijk en leent zich er heel goed voor om restjes groenten in te verwerken. Daarnaast kun je een fritatta behalve als avondmaaltijd ook heel goed tijdens de lunch of als onderdeel van een hapjesbuffet inzetten. De volgende dag is hij koud ook nog prima te eten. Lekker veelzijdig gerecht dus. 

Een frittata is een gerecht uit Italië. Het gerecht is eigenlijk uit armoede ontstaan. Het wordt namelijk gemaakt van alle groenten en pasta’s die over zijn van de dag ervoor. Op het platteland werd dit vroeger veelal gegeten, omdat men zich niet iedere dag een nieuw eetmaal kon veroorloven en/of dat er genoeg over was gebleven van de dag ervoor. (Bron: Wikipedia)

Wat kan er allemaal in zo’n frittata

De basis bestaat uit eieren. Ik gebruik er altijd zes die ik losklop en vast op smaak breng met peper en zout en wat peterselie/bieslook/basilicum. Ik gebruik in ieder geval altijd een rode ui in halve ringen maar verder kun je hartenlust variëren. Denk aan:
– paprikareepjes
– broccoliroosjes (kort voorgekookt)
– doperwten (diepvries)
– tomaten (in blokjes)
– champignons
– courgette (in halve plakjes)
– aardappel (krieltjes bijvoorbeeld)
– spekreepjes
– plakjes worst (chorizo of grove worst bijvoorbeeld)
– geraspte kaas

Hoe maak je een frittata

Je begint met wat olijfolie verhitten in een grote koekenpan. Daarin fruit je de ui en groenten die gebakken moeten worden zoals paprika, courgette en aardappels, spekreepjes enzovoort. Als die onderdelen allemaal even gebakken zijn, voeg je de onderdelen toe die alleen even moeten meewarmen zoals doperwten, tomatenblokjes en plakjes worst. Nog even goed omroeren en verdelen over de hele pan en dan het eimengsel er overheen gieten. Gebruik je geraspte kaas dan deze ook over het mengsel verdelen. Laat op een laag vuur het mengsel langzaam stollen met een deksel (schuin) op de pan. Als het ei volledig gestold is, is de frittata klaar om gegeten te worden. Enjoy!

Een frittata eten wij vaak met een lekkere groene salade en wat stokbrood erbij. De laatste keer hadden wij een vrij eenvoudige versie met rode ui, paprika, doperwten, grove worst en tomaat. Wat gaat er bij jou allemaal in? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord