Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Erwtensoep recept

Homemade soup day: tijd voor erwtensoep

Hoewel ik altijd gek ben geweest op soep, kon erwtensoep mijn goedkeuring vroeger niet krijgen. Ik snapte al die mensen met trek in snert op een winterse dag totaal niet. Inmiddels wel en maak ik graag af en toe een grote pan. Wat overblijft vries ik in porties in zodat ik een voorraadje heb. Er zijn vele recepten voor erwtensoep te vinden. Als je wilt weten hoe ik snert maak, lees dan vooral verder. 

Erwtensoep, ook wel snert genoemd, is een dikke soep, gemaakt van spliterwten. De benaming snert wordt gebruikt voor erwtensoep die een dag heeft gestaan en daardoor dikker en smaakvoller is. Andere landen, zoals Engeland en Duitsland, kennen ook erwtensoep, maar het traditionele Nederlands gerecht dat in de winter gegeten wordt is een sterk gebonden versie. De soep smaakt het beste als deze in een grote hoeveelheid wordt bereid, en daarna voor consumptie nog een dag blijft staan. Gekoeld blijft de soep een aantal dagen goed, maar hij kan ook prima worden ingevroren in een diepvriezer. De hoeveelheden van de diverse ingrediënten variëren. In totaal moet er zoveel groente aan de soep worden toegevoegd dat de massa bijzonder dik wordt, eerder lijkend op pap dan op soep. [bron Wikipedia]

Ingrediënten voor deze erwtensoep:

500 gram spliterwten
4 bouillontabletten (ik gebruikte groentebouillon van Zonnatura)
1 kruidenbuiltje rundvlees
2 schouderkarbonades
100 gram spekreepjes
1 rookworst, in halve plakjes
2 preien, in halve ringen
1 knolselderij, geschild en in kleine blokjes
2 aardappels, geschild en in kleine blokjes
handje fijn gesneden bladselderij
kikoman sojasaus

Bereiding van deze erwtensoep:

1. Breng de spliterwten in 2,5 liter water aan de kook samen met de bouillonblokjes en hang het kruidenbuiltje in de pan.

2. Voeg de spekreepjes en karbonades toe en breng weer aan de kook.

3. Voeg dan de knolselderij, aardappel en prei toe en laat de soep zachtjes pruttelen gedurende zo’n anderhalf uur.

4. Regelmatig roeren zodat de soep niet aan de bodem gaat vast zitten.

5. Je zult zien dat langzaam maar zeker de soep dikker wordt naarmate de ingrediënten garen en door het roeren.

6. Haal de karbonades uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes.

7. Voeg dan het vlees, de rookworst en selderij toe aan de soep en breng op smaak met kikoman sojasaus.

Vandaag is het homemade soup day. Een prima dag om gelijk dit recept voor erwtensoep uit te proberen toch? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een reactie