Een crumble is altijd een goed idee. En deze apple crumble met havermout, rozijnen, dadels en kaneel is dat zeker. Multifunctioneel inzetbaar ook; als ontbijt, tussendoortje, lunch of dessert. Hoe dan ook smullen. En super eenvoudig te maken. Kijk je mee naar het recept?
Crumble verschijnt hier regelmatig op tafel als dessert. Nog warm uit de oven, bolletje roomijs en/of slagroom ernaast en een tafel vol tevreden eters. Vandaag besloot ik voor een ontbijtvariant te gaan en maakte ik apple crumble met havermout in kant-en-klare porties en zonder toevoeging van suiker. Ze zijn inmiddels afgekoeld dus morgenochtend is het ontbijt geregeld. Kopje thee erbij en smullen maar! Als je een grote ontbijten bent kun je er natuurlijk nog een lekker bakje yoghurt naast zetten. Dat combineert meer dan goed.
Ingrediënten voor deze apple crumble met havermout:
50 gram zachte (room)boter
125 gram havermout
4 appels (goudreinet of elstar)
0,5 theelepel kaneel
klein handje rozijnen
2 (grote) dadels in stukjes
Bereiding van deze apple crumble met havermout:
1. Verwarm de oven voor op 190 graden (175 graden bij hetelucht).
2. Schil de appels, snijd ze in kleine blokjes en doe ze in een kom of schaal.
3. Bestrooi de stukjes appel met het kaneelpoeder.
4. Voeg de rozijnen en dadels toen en schep een paar keer om.
5. Meng de havermout met de boter met de hand in een kom tot een kruimeldeeg ontstaat.
6. Verdeel het appelmengsel over kleine schaaltjes of doe het in een ovenschaal.
7. Verdeel daar het kruimeldeeg overheen.
8. De crumble vervolgens in ongeveer 15-20 minuten goudbruin bakken.
Je kunt de apple crumble met havermout even laten afkoelen en nog warm opeten of volledig laten afkoelen en bewaren tot de volgende dag, wat jij wilt. En in plaats van appel kun je natuurlijk ook kiezen voor peer of rood fruit bijvoorbeeld. Liever wat zoeter? Dan voeg je een of twee eetlepels (bruine) suiker toe aan het kruimeldeeg. Eet smakelijk en geniet ervan!