Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Et voila: een verse brioche. Aan tafel!
brioche recept

Et voila: een verse brioche. Aan tafel!

Wel eens brioche gegeten, liefst nog warm van de oven? God-de-lijk! Ik maakte gisteravond het deeg en bakte vanochtend dit heerlijke brood. Hoe het smaakt? Denk aan een mix van croissants en vers witbrood. Dat komt denk ik het dichtst in de buurt van de smaak en structuur van een brioche. Het is vrij eenvoudig te maken maar je hebt er wel wat geduld voor nodig. 

Een brioche is een zacht, zoet wittebrood, dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het is zo licht en luchtig, dat het eigenlijk niet echt brood is maar eerder een cake. Het kan ook voor allerlei gebak gebruikt worden. De volmaakte brioche is een subtiel evenwicht tussen een vochtig mondgevoel en een volle boterachtige smaak. Het recept verschilt met dat van gewoon brood in het extra gebruik van suiker, eieren en roomboter. Het is vrij lang houdbaar. Het origineel bestaat uit een grote bol, met daarop een kleiner bolletje, maar er worden ook kleine bolletjes, taartvormen of langwerpige broden van gemaakt. (bron: Wikipedia)

Ingrediënten voor deze brioche:

250 gram bloem
10 gram gist (gedroogd)
20 gram suiker
6 gram zout
3 eieren (+ 1 eidooier voor het afstrijken)
120 gram roomboter

Bereiding van deze brioche:

1. Doe alle ingrediënten (behalve de eidooier voor het afstrijken) in een kom en kneed met de mixer of met de hand tot een egaal, maar plakkerig, deeg.

2. Dit deeg heeft lang de tijd nodig dus ik maakte het ’s avonds en heb het daarna goed afgedekt in de koelkast weggezet.

3. De volgende ochtend kneed je dan het deeg nog even kort goed door.

4. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen, maak hier balletjes van en leg deze in een met bakpapier beklede vorm. Van mij hoeft dat niet heel netjes, maar dat mag je helemaal zelf weten natuurlijk.

5. Klop de eidooier even los met een heel klein snufje zout en smeer de brioche hiermee af.

6. Laat je brioche nu nog zeker 70 minuten narijzen onder een vochtige theedoek.

7. Verwarm dan de oven voor op 180 graden en bak het brood in 25 minuten goudbruin.

En, loopt het water je al in de mond? Kleine waarschuwing, zo’n brioche is in no time op…

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

2 Comments

Geef een reactie