Mijn recepten van London Loy is wat je noemt een ‘no nonsense’ kookboek waarin hij zijn favorieten heeft verzameld. Hoewel ik eigenlijk zelden Surinaamse recepten kook, ga ik daar nu toch mee aan de slag. Net weer even wat anders dan we gewend zijn hier thuis.
Mijn recepten van chef-kok London Loy (1974) zindert van de liefde voor koken en eten. Met oog voor traditie en trots al hoofdingrediënt creëert London recepten waarbij Surinaamse en Caribische smaken en ingrediënten de boventoon voeren. Maar dan wel op zijn manier. Denk aan bakkeljauwbrandade, de saotosoep van zijn moeder en wentelteefjes met bakbanaan. Recepten met een ziel, om met zoveel mogelijk mensen te delen. (Bron: omslag)
Dit kun je verwachten van Mijn recepten:
Het boek telt 207 pagina’s vol met Surinaamse en Caribische recepten. Na een uitgebreide inhoudsopgave en een voorwoord zijn de recepten onderverdeeld in de hoofdstukken Basisrecepten, Smaakmakers, Vegetarisch, Vlees, Vis, Zoet en Drankjes. Achterin vind je nog een handig register en een dankwoord. Tussendoor vind je de nodige foto’s en tekst van London die inzicht geven in zijn leven.
Over London Loy
Na een carrière in de keuken bij La Rive in het Amstel Hotel, waar het klappen van de zweep leerden kennen van Robert Kranenborg, gooide London het over een andere boeg en zette hij samen met onder andere Miljuschka Witzenhausen streetfood op de kaart bij 24Kitchen’s Food Truck Challenge. Tegenwoordig is London onder meer te zien bij Koffietijd en is hij personal chef van kickboks-legende Rico Verhoeven. (Bron: omslag)
Mijn favorieten
Zoals eigenlijk altijd het geval is, kon ik het ook nu niet laten om een lijstje met favoriete recepten te maken terwijl ik dit boek doorbladerde. Dit is mijn top 10:
1. Piccalilly hot or not
2. Cherrytomaten-chutney
3. Chicken sandwich
4. Moeders’ saotosoep
5. Kipkerrie
6. Surinaamse gehaktballetjes
7. Garnalenfrittata
8. Pittige makreelsalade
9. De appeltaart die alles liet rollen
10. Mango-hangop
Ben jij fan van de Surinaamse en Caribische keuken? Dan wil je Mijn recepten van London Loy zeker op de boekenplank hebben staan. En als je nog geen fan was, wie weet brengt dit boek je dan op andere gedachten.