Ik heb in de loop der tijd al best wat ‘bijbels’ verzameld en mogen reviewen, zoals de Stoofbijbel, Borelbijbel en de Ovenbijbel. Laatst kreeg ik van de uitgeverij de nieuwste in de serie toegestuurd. Tijd om een kijkje te nemen en te genieten van de Aardappelbijbel van Jacques Hermus!
In Aardappelbijbel van Jacques Hermus, zoon van een aardappelboer, vind je bijna 200 recepten voor verschillende bereidingen van onze knol – verzameld uit de hele wereld. Van eenvoudige krieltjes met wat zout en boter tot een romige driesterrenpuree. Leer meer over de verschillende aardappelsoorten, van bintje tot rozenval, en hoe hun smaak en vorm van invloed zijn op je gerecht. Bak patatas bravas of hash browns en stamp een hete bliksem of andijviestamppot. Pof in de oven en pureer een mousseline of gnocchi di patat. Stoof paprika con manai of aloo gobi en frituur friet met stoofvlees, poutine of fish & chips. Maar ook in soep, salades, brood, dranken en desserts hoeft een aardappel niet te ontbreken. Van vastkokers tot kruimige aardappel en van bindmiddel tot smaakmaker: Jacques laat met Aardappelbijbel zien hoe veelzijdig de aardappel is. (Bron: omslag)
Wat je kunt verwachten van de Aardappelbijbel:
In deze nieuwe bijbel vind je maar bijna 200 recepten. De recepten zijn overzichtelijk onderverdeeld in de categorieën Koken & stomen, Bakken, Stampen & hutsen, Pureren, Stoven, Frituren, Oven, Soep, Pannenkoeken, Salades, Brood & desserts en Sauzen & consumenten. Voor je bij deze recepten komt, vind je eerst nog een voorwoord van Jacques, heldere uitleg over soorten, how to’s en handig keukengerei. Tussen de hoofdstukken door lees je reportages over Nederland, Ierland, Frankrijk en Peru. Tot slot vind je achterin het boek nog een dankwoord, receptenindex en register.
Over Jacques Hermus
Jacques is culinair journalist en schrijft voor kranten en tijdschriften door het hele land. Twintig jaar lang was hij restaurantrecensent bij Dagblad van het Noorden, en nog steeds verschijnen zijn wekelijkse culinaire (reis)verhalen. Je leest zijn stukjes onder andere in Seasons, Leven in Frankrijk en Winelife. Jacques heeft ook meerdere boeken op zijn naam staan, vaak met het culinaire buitenleven in de hoofdrol: van plattelandskeukens tot streekproducten die je meteen zin geven om zelf de keuken in te duiken.
Mijn favorieten uit de Aardappelbijbel:
Het kostte wat moeite maar ik heb uit alle recepten 10 favorieten geselecteerd die op mijn te-maken-lijstje gaan:
1. Tiroler bauerngröstl
2. Cu liu tu dou si
3. Trinxat
4. Loaded fries met Ierse stoof
5. Gratin Dauphinois
6. Cornish pasty
7. Reibekuchen
8. Huzarensalade
9. Bloems geplette aardappelsalade
10. Quarkkeulchen
En, ga jij de Aardappelbijbel in huis halen en aan de slag met die talloze recepten? Mocht je nog meer kookboeken-inspiratie kunnen gebruiken, kijk dan vooral even bij de andere reviews >>