Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Borrelbijbel ramon brugman foto

Borrelbijbel | Ramon Brugman

Ik kreeg de Borrelbijbel laatst van de uitgever toegestuurd (dank!). Nu kende ik al wat ‘kookbijbels’ zoals de Koekjesbijbel en de Bakbijbel en heb ik eerder al de StoofbijbelKoolhydraatarme bijbel en de Ovenbijbel mogen reviewen. Die dingen zijn gewoon geniaal. Een nadeel; er staan vaak zoveel lekkere recepten in dat je last van keuzestress krijgt. Want welk recept is nu het allerlekkerst en ga je als eerste maken…

In Borrelbijbel laat Ramon Brugman je de veelzijdigheid van borrelhapjes zien. Alle essentiële onderdelen komen aan bod oma steeds weer een verrassende borrelplank samen te stellen. Kijk geen sportwedstrijd meer zonder pizzapunten en kippenvleugels met een sticky saus. Waan je in een Franse bistro  met steak tartaar en oesters. Jouw verjaardagskringetje zal nooit meer hetzelfde zijn nu je de klassiekers met charme serveert. Met praktische aanwijzingen, belangrijke basistechnieken en originele variaties.b (Bron: omslag)

Wat je kunt verwachten van de Borrelbijbel:

Borrelbijbel omslagIn deze nieuwe bijbel vind je maar liefst (ruim) 250 borrelecepten! Overzichtelijk onderverdeeld in de categorieën Noten & olijven, Toastjes, crackers & smeersels, Klassiekers, amuses & gevulde eieren, Borrelbrood & dips, Chips, popcorn & nacho’s, Pizza, quiche & ovensnacks, Frituursnacks & sauzen, Hartige soesjes & koekjes, Bruschette & tramezzivni, Groentenbites, Vlees, Vis & oesters, Tafelzuur, Kaas en Charcuterie. Voor je bij deze recepten komt, vind je eerst nog een voorwoord en info over het samenstellen en opmaken van een goede borrelplank en wat ‘how-to’s’. Tot slot vind je achterin het boek nog een dankwoord, receptenindex, en borrelplankenoverzicht.

Over Ramon Brugman

Ramon is ooit begonnen als broodbakker in de oude bakkerij van zijn opa en daar is de basis gelegd voor zijn interesse in eten drinken. Na een patisserie-opleiding was de bakkerij niet genoeg en wilde hij meer. Hij werkte 11 jaar als patissier in een luxe patisseriezaak. Hij besloot zich om te scholen en werkt inmiddels 20 jaar als kok, waarvan de laatste zes jaar  als chef-kok in een restaurant in zijn woonplaats Harderwijk. Sinds 2015 is hij verbonden aan Binnenste Buiten waar hij als tv-kok dagelijks de lekkerste gerechten bereidt. Daarnaast geeft hij workshops, trainingen, presentaties, verzorgt hij luxe caterings en heeft hij verschillende succesvolle kookboeken op zijn naam staan, waaronder Masterclass Dips.

Mijn favorieten uit de Borrelbijbel:

Het kostte wat moeite maar ik heb uit de ruim 250 recepten 10 favorieten geselecteerd die op mijn te-maken-lijstje gaan:

1. Carpacciorolletjes met kruidenmayonaise, pijnboompitten en Parmezaan
2. Gegrilde tonijn met wasabimayonaise en sesamzaad
3. Borrelbrood met brie, pesto, spek en rode ui
4. Mini-kaasbroodjes
5. Sesamkletskoppen
6. Bruschetta met pancetta, ricotta, granaatappel en munt
7. Tramenzzino met gerookte zal en cream cheese
8. Yakitori-spiesjes
9. Lolly van gebakken coquille met sojasaus en geroosterd sesamzaad
10. Sushirol met zalm

En, ga jij de Borrelbijbel in huis halen en aan de slag met die 25o recepten? Mocht je nog meer kookboeken-inspiratie kunnen gebruiken, kijk dan vooral even bij de andere reviews >>

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord