Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Galette met appel, peer en Amaretto rozijnen
Galette met appel, peer en Amaretto rozijnen foto

Galette met appel, peer en Amaretto rozijnen

Tijd voor een lekker herfstig taartje! Althans, dat dacht ik laatst en dus ging ik aan de slag. Het resultaat? Een galette met appel, peer en Amaretto rozijnen. De dag ervoor had mijn broer vijf kilo verse walnoten gebracht dus daar voegde ik er ook een paar van toe. Een lekker licht maar zeer smakelijk taartje kwam vervolgens uit de oven tevoorschijn. 

Ik maakte een paar jaar geleden tijdens een vakantie in Frankrijk al eens een galette met gekarameliseerde appeltjes. Ook lekker! Daar kocht ik trouwens ook een gelette-vorm voor thuis. Je raadt het al, die gebruikte ik dit keer ook.

Dit heb je nodig:

1 rol quiche- en taartdeeg (Tante Fanny)
2 peren
3 appels
8 walnoten, gekraakt en in stukjes
4 eetlepels rozijnen
3 eetlepels donkere basterdsuiker
1 theelepel kaneelpoeder
25 gram boter, in kleine blokjes
quiche- of taartvorm

Zo maak je ze galette met appel, peer en Amaratto rozijnen:

1. Doe de rozijnen in een kommetje, giet er net zoveel Amaretto bij tot ze net onder staan en zet dit minimaal een half uurtje weg.

2. Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht).

3. Schil de appels en peren, snijd in plakjes, doe in een kom samen met het kaneelpoeder en de helft van de donkere basterdsuiker en schud om zodat alle stukjes bedekt zijn.

4. Giet nu de rozijnen af in een zeef en doe ze bij het appel-peer mengsel, samen met de walnoten. Meng door elkaar.

5. Haal nu het deeg uit de verpakking, rol uit en leg in de taartvorm. Duw het deeg voorzichtig in de hoekjes en laat het deeg dat over is overhangen.

6. Verdeel nu het appel-peer mengsel over het deeg en vouw het deeg dat overhangt naar binnen zodat een rand ontstaat.

7. Bestrooi de galette met de rest van de donkere basterdsuiker.

8. Zet de galette in de voorverwarmde oven en bak zo’n 30-35 minuten tot het deeg verkleurt.

Snijd in punten en genieten maar! Ook lekker als dessert met een bol ijs en misschien nog een toefje slagroom…  

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie