Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Ander leuks
  • /
  • De R is weer in de maand: hoe houd je een ijzersterke weerstand?
weerstand

De R is weer in de maand: hoe houd je een ijzersterke weerstand?

Met het begin van de herfst, wordt vaak ook het startsein voor allerlei wazige virussen gegeven. De ene verkoudheid na de andere komt voorbij en dan hebben we het nog niet over de jaarlijks terugkerende griepepidemie. En als je eenmaal aan de beurt bent geweest dan loopt je weerstand een deuk op en ben je nog meer vatbaar voor de volgende. Stom! Het is dus zaak om je weerstand zo goed mogelijk te krijgen en te houden. Maar hoe?

Soms is er ook geen touw aan vast te knopen. Ik weet nog dat ik na een bevalling from hell, dus weerstand op dieptepunt zou je denken, de Mexicaanse griep die toen heerste heb ontweken ondanks dat hij ook bij mijn mannen had toegeslagen. Hoe dan? Aan de andere kant, merk ik ook verschil nu ik regelmatig sport met de tijd ervoor: ben zelden verkouden, heb wederom de griep geskipt terwijl de mannen alledrie de Sjaak waren.

Hoe werkt weerstand?

Hoewel wij het meestal over onze weerstand hebben, hebben artsen het vaak over het immuunsysteem. Dat systeem is altijd bezig om indringers buiten de deur te houden. Indringers als virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Het systeem bestaat uit twee onderdelen.

Het eerste onderdeel is het aangeboren immuunsysteem waarin witte bloedcellen de strijd aanbinden met de ziekteverwekkers. De bloedcellen dringen het geïnfecteerde weefsel binnen en veranderen daar in macrofagen die de indringer vernietigen. Hier gaat het dus ook wel eens mis; denk maar aan de talloze voedingsallergiën waar we tegenwoordig mee te maken hebben.

Het tweede onderdeel wordt gevormd door het verworven afweersysteem. Dat reageert langzaam maar richt zich specifiek tegen een bepaalde indringer omdat deze al eens voorbij is gekomen. Denk aan de kinderziektes die je maar eens in je leven krijgt te verduren.

Op naar een goede weerstand!

1. Vezels

De bacteriën in je darmen zijn het centrum van je immuunsysteem; ze maken vitaminen aan en schakelen ziekteverwekkers uit. Zorg dus dat je darmen goed hun werk kunnen doen door veel vezels te eten. Vezels vin die in granen, fruit, groente en peulvruchten. Rode bietjes bijvoorbeeld. Ze zijn niet alleen goed voor je bloeddruk, maar ook voor een sterk immuunsysteem omdat ze heel veel vezels bevatten en vitamine C. Dus lekker aan de stamppot en mik ze ook eens in je smoothie.

2. Gefermenteerde voeding

Vergeet ook niet gefermenteerde voeding te eten zoals zuurkool en yoghurt. Daar worden je darmen ook heel blij van. Als je toch aan de beurt was en een antibioticakuur hebt gehad, probeer dan de balans te herstellen met probiotica (bijvoorbeeld Yakult).

3. Water

Dit kan geen verrassing zijn: drink veel water. Heb je daar moeite mee? Giet dan gewoon een paar keer per dag in een keer een glas water naar binnen. Kun je verder gewoon lekker van je theetje, koffie of sapje genieten. Maar water zorgt natuurlijk voor een goede doorstroming. Zeker als je toch al niet zo fit bent voldoende water drinken dus.

4. Ga naar buiten

De reden dat we vanaf het najaar tot het voorjaar veel vaker te maken hebben met allerlei virussen komt doordat we vaker binnen zitten dan in de zomer. De ramen en deuren gaan dicht, de verwarming aan… juist, niet al te verse lucht die we inademen en waarin dus die virussen en bacteriën prima gedijen. Ga lekker vaak naar buiten, wandel een rondje in de pauze en zet toch af en toe dat raam open ondanks de kou.

5. Rust zal je redden

Zorg voor voldoende ontspanning en nachtrust. Met een gemiddelde acht uur slaap zorg je voor een goed uitgerust lichaam dat een stootje kan hebben. Stress is nooit goed dus ook niet in het seizoen van de virussen. Probeer je ontspanning te pakken; kruip af en toe met een boek of Netflix op de bank en laat de boel de boel.

Persoonlijk hoop ik dat ik de komende herfst en winter weer net zo soepel doorkom als de vorige winter periode. Ben slechts drie keer verkouden geweest vanaf het najaar tot en met nu, terwijl collega’s en de kids aan de lopende band allerlei virussen aanboden zeg maar. Daar doe ik het voor. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie