Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

De Bakatlas foto

De bakatlas | Rutger van de Broek

Rutger van den Broek heeft weer een nieuw kookboek uitgebracht: De Bakatlas. Je snapt natuurlijk wel dat ik blij word als zo’n boek wordt bezorgd, toch? Het is een superdik boek vol met bakrecepten van over de hele wereld. Ik mocht het boek reviewen. Lees je mee?

Overal ter wereld wordt gebakken. Van Oostenrijkse Apfelstrudel tot Portugese pastéis de nota en van Indonesische pandancake tot aan Amerikaanse devil’s foodcake. Of wat denk je van koelsisters uit Zuid-Afrika en Russische honingtaart? In De Bakatlas laat Rutger van den Broek je in meer dan 150 toegankelijke recepten zien hoe divers er over de hele wereld wordt gebakken en hoe je dat zelf thuis kunt doen: van koekjes, taarten en cakes tot aan brood(yes) en desserts. 
(Bron: omslag)

Dit kun je verwachten van De Bakatlas:

De Bakatlas omslagDe Bakatlas telt maar liefst 439 pagina’s gevuld met stuk voor stuk onwijs lekkere recepten en foto’s waarvan het water je in de mond loopt. Recepten die je regelmatig ook even zullen doen wegdromen naar vakanties die je hebt beleefd (of nog gaat beleven). Na een voorwoord van Rutger en nuttige tips over bakken en ingrediënten volgen de recepten. Deze zijn onderverdeeld in de hoofdstukken West-Europa, Midden-Europa, Noord-Europa, Oost- en Zuidoost-europa, Zuid-Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Caraïbisch gebied, Afrika, Azië en Oceanië. Achterin het boek vind je nog een stel basisrecepten, een dankwoord en een handige receptenindex. Kort samengevat een aanwinst voor je boekenplank waar je veel bakplezier van gaat hebben. Je maakt nu gewoon zelf, in je eigen keuken, je favorieten uit landen waar je bent geweest.

Over Rutger van den Broek:

Rutger van den Broek won de eerste editie van Heel Holland Bakt. Als kind klom hij al op het aanrecht als zijn moeder aan het bakken was. Eerder verschenen Rutger Bakt, Masterclass cakes, Het hartige bakboek, Het makkelijke bakboek en Rutger bakt de 100 allerbeste recepten. Van zijn bestsellers Bakbijbel en Koekjesbijbel zijn inmiddels al meer dan 125.000 exemplaren verkocht. Ook heeft Rutger een populaire bakblog: Rutgerbakt.nl

Mijn favorieten

Zoals gebruikelijk maakte ik ook tijdens het doorbladeren van De Bakatlas weer een shortlist met lekkere bakrecepten. Dit is mijn top 10:

1. Lange rozijnenkoeken (België)
2. Sacristains aux amandes (Frankrijk)
3. Mini bakewell tarts (Groot-Britannië)
4. Apfelblechkuchen met streusel (Duitsland)
5. Kardemombullar (Zweden)
6. Biscotti di mandorla e amarena (Italië)
7. Caramel pecan monkey bread (Verenigde Staten)
8. Ma’amoul bi bistok (Arabië)
9. Cotton cheesecake (Japan)
10. Lamingtons (Australië)

Uiteraard ben ik nu heel nieuwsgierig of je dit nieuwe boek aan je collectie gaat toevoegen. Laat je het weten? Mocht je nog meer bak- en kookboeken-inspiratie kunnen gebruiken,  kijk dan vooral even bij de andere reviews >>

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord