Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

7 kerstboeken foto

7 Kerstboeken om mee in de stemming te komen

I’ts beginning to BOOK a lot like Christmas! Het is nu half november en er komen al regelmatig kerstliedjes voorbij en langzaam maar zeker ook steeds meer kerstversiering in en op huizen hier in de buurt. Het lijkt ook wel alsof iedereen dit jaar eerder behoefte heeft aan de kerstsfeer en bijbehorende stemming. Niet zo raar ook na dit bizarre jaar. Ik tip in dit blog daarom 7 heerlijke kerstboeken om mee in de stemming te komen. Lekker lezen op de bank, onder een dekentje, grote pot thee, misschien de haard aan… heerlijk!

7 Kerstboeken voor een instant kerstgevoel

Over de zussen Iselle en Dagmar, die al jong wees werden en niet met en niet zonder elkaar lijken te kunnen. Je volgt ze een jaar van kerst tot kerst. Een jaar waarin mooi dingen gebeuren en ze allebei groeien en liefde vinden. Mooi!

De zussen Iselle en Dagmar zijn altijd close geweest. Dat ze op jonge leeftijd hun ouders verloren en op elkaar aangewezen waren, heeft hun band versterkt. Maar door de jaren heen zijn de zussen wel erg veranderd. Waar Iselle een sportschool runt en het gemis van haar ouders wegstopt in veel sporten en gezond eten, vindt Dagmar juist troost in wijn en lekkers. Toch is er één ongezonde voorliefde die de zussen bindt: de hemelse modder die hun vader vroeger maakte. Helaas was het recept strikt geheim en hebben de zussen de vertrouwde smaak nooit helemaal kunnen nabootsen – zelfs al proberen ze het elke Kerstmis. Als hun contrasterende levensstijlen op een dag hard botsen, dreigt voor het eerst hun gezamenlijke kerst in het water te vallen. Maar in het jaar dat volgt kan veel gebeuren. Brengt het recept van hun vaders hemelse modder hen weer bij elkaar voor het jaar uit is? En wie zit er tegen die tijd nog meer aan tafel?

 

Kerstmis in het Duincafé | Debbie Johnson

Net zoals het eerste deel van de Duincafé-serie is ook dit weer een heerlijk boek met dezelfde fijne personages. Dit keer draait het verhaal niet om Laura maar om haar zus Becca en haar strijd om het verleden achter zich te laten.

Becca Fletcher heeft altijd een hekel gehad aan kerst, maar dit jaar ontkomt ze er niet aan. Haar zus Laura heeft haar namelijk uitgenodigd om de feestdagen met haar gezin in het Duincafé door te brengen. Becca’s verwachtingen? Lauwwarme chocolademelk en een marathon van flauwe kerstfilms. Maar wat Becca niet weet, is dat het Duincafé een heel bijzondere plek is. Een plek waar gebroken harten kunnen helen, nieuwe liefdes ontstaan en waar kerstwonderen echt gebeuren, zelfs bij Becca.

 

Kerstmis met een staartje | Lizzie Shane

Wat een heerlijk boek. Zeker als je van kerst en/of honden houdt. Over Ally en Ben die allebei een rugzak met zich meedragen. En over de hondenopvang die moet sluiten, maar vinden ze op tijd een nieuw thuis voor alle honden. Feelgood in optima forma!

De inwoners van Pine Hollow beschouwen hun stadje graag als de Mary Poppins onder de steden: vrijwel perfect in ieder opzicht. En dat is het ook, tenzij je lid bent van het buurtbestuur en ervoor moet zorgen dat alles zo perfect blijft. Als Ben door een tragisch ongeluk zijn zus en zwager verliest, trekt hij in hun huis en neemt de zorg voor hun dochter Astrid op zich. Ook biedt hij schoorvoetend aan de taken van zijn zwager in het buurtbestuur over te nemen. Dat is met kerst geen pretje: Ben wordt gedwongen een moeilijke budgetbeslissing te nemen en sluit het plaatselijke hondenasiel. Dat neemt hondenliefhebber Ally hem niet in dank af. Zij heeft nog twaalf dagen de tijd om voor alle viervoeters een nieuw thuis te vinden en is daarnaast vastbesloten wraak te nemen op deze harteloze ambtenaar. Maar als Ally Ben leert kennen, blijkt hij veel redelijker – en knapper – dan verwacht.

 

Een dag in december | Josie Silver

Dit boek lonkte al naar me sinds december vorig jaar. Gelijk met De zeven zussen bestelde ik daarom ook Een dag in december. En ook dit boek was prachtig. Ronduit jammer dat het uit was. Hoe één moment tussen twee mensen je jarenlang in een greep kan houden… Een aanrader om te lezen!

Laurie is er zeker van dat liefde op het eerste gezicht niet bestaat. Het leven is geen romantische film, toch? Maar dan, op een besneeuwde decemberdag, ziet ze vanuit de bus een jongen bij de halte van wie ze vóélt dat hij de ware is. Hun ogen ontmoeten elkaar, er is een magisch moment… en dan rijdt haar bus door. Laurie denkt dat ze de jongen van de bushalte nooit meer zal tegenkomen. Maar een jaar later stelt haar beste vriendin Sarah haar tijdens kerst voor aan de nieuwe liefde van haar leven. En dat is… de jongen die ze gezien heeft vanuit de bus. Vastbesloten om het te vergeten gaat Laurie verder met haar leven, maar wat als het lot andere plannen heeft?

 

Winter in Schotland | Sarah Morgan

Wat een heerlijk boek over drie zussen en hun (adoptie) ouders die eindelijk weer eens samenkomen met kerst in het familiehuis in Schotland. Hooggespannen verwachtingen en een turbulent verleden, zorgen voor de nodige stress bij alle gezinsleden. Zou het uiteindelijk toch die kerst worden waar ze allemaal op hopen? Perfect om te lezen rond de kerstdagen of als je, zoals ik, tijdens de zomerse hitte in gedachten afreist naar met sneeuw beklede bergen.

Emotioneel, heerlijk meeslepend en sprankelend. Workaholic Hannah weet dat ze onmogelijk de rest van haar leven vakanties met haar familie kan vermijden. Alleen heeft ze naast hun hooggespannen verwachtingen nu ook stress vanwege het grote geheim dat ze sinds kort met zich meedraagt. Huismoeder Beth zit in een persoonlijke crisis. Het enige wat zij van kerst verwacht is tijd om te besluiten of ze weer aan het werk zal gaan. De bedoeling was echter dat haar familie voor ontspanning zou zorgen, en niet het tegendeel! Posy vraagt zich af of ze wel haar ‘beste leven’ leidt, maar durft niet te veranderen uit loyaliteit jegens haar ouders. Tot haar nieuwe buurman Luke de rust komt verstoren… In de koude Schotse Hooglanden droomt Suzanne McBride van de perfecte kerst met haar drie totaal verschillende dochters. Maar zullen ze een hele vakantie met elkaar overleven? Suzanne zal moeten vertrouwen op de kracht van familiebanden om haar dochters weer bij elkaar te krijgen.

 

Winters paradijs | Sarah Morgan

Ook dit boek zorgt er weer voor dat je je in een heerlijke winterse omgeving waant, terwijl je verder leest. Het verhaal leest lekker weg en bevat een beste dosis romantiek en seks.

Ooit was Kayla Green gek op Kerstmis. Tegenwoordig gaat ze tijdens de feestdagen liever aan het werk, in de hoop dat ze zo ongemerkt voorbijgaan. Als haar baas haar vraagt naar Vermont af te reizen voor een nieuwe opdracht, springt ze bijna een gat in de lucht. Dit is het perfecte excuus om de kerst te ontvluchten! Jackson O’Neil gaat zijn uiterste best doen om vakantieoord Snow Crystal – dat al generaties lang in bezit van zijn familie is – van de ondergang te redden, maar hij heeft er een hard hoofd in. Pas met de komst van pr-expert Kayla Green gloort er weer hoop voor het resort. Dat er tussen hen genoeg vonken overspringen om alle kerstverlichting in Vermont te laten branden, is een onverwacht cadeautje. Zo doeltreffend als Kayla is in haar werk, zo onzeker is ze in de omgang met Jackson. Hij maakt een verlangen in haar wakker dat ze had gedacht nooit meer te zullen voelen, maar dat ook pijnlijke herinneringen oproept. En toch… gloeit er een sprankje hoop. Is het mogelijk dat de vrouw die niet meer in Kerstmis gelooft, er nu toch door wordt betoverd?

 

Een onverwachte kerst | Natalie Cox

Weer een boek over kerst dat ik las in de zomer, ik weet het, qua timing klopt er iets niet. Maar ach, wat maakt het uit want dit boek was ook weer zeer vermakelijk. Zeker als je dol op honden bent, is dit een boek dat je wil lezen.

Charlie houdt niet van Kerstmis, en dit zou wel eens de ergste decembermaand van haar leven kunnen worden. Haar vriend heeft haar ingeruild voor zijn personal trainer, haar appartement is getroffen door een gaslek en haar moeder heeft besloten de feestdagen met haar vijfde man in Australië door te brengen. Single, met een lichte hersenschudding en tijdelijk dakloos stemt Charlie er schoorvoetend mee in de feestdagen door te brengen in de hondenopvang van haar nichtje. Maa haar plannen voor een rustige plattelandskerst met enkel harige viervoeters als gezelschap vallen in duigen als ze de Deense dog Malcolm en zijn onweerstaanbare (maar helaas verloofde) baas Hugo ontmoet. En als klap op de vuurpijl is er ook nog Cal, de aantrekkelijke maar vreselijk arrogante lokale dierenarts. Deze kerst zou wel eens interessanter kunnen worden dan Charlie ooit had verwacht.

Lees jij graag? En zo ja, welke van deze boeken ken je al en welke wil je zeker lezen deze kerstperiode? Als jij nog leuke tips voor kerstboeken hebt hoor ik het ook graag! Voor nog meer leesinspiratie, check mijn ‘All you can read’-blogs.

(Dit artikel bevat affilliate links.)

Geef een reactie