Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

21 december #adventskalender

Snel en stijlvol: een kerstdiner in 60 minuten

De feestdagen staan nu echt voor de deur. Heb je nog geen idee hoe je dat kerstdiner gaat fiksen? Vandaag biedt de adventskalender hulp! Ik geef je een perfect menu om binnen een uur een feestelijke maaltijd op tafel te toveren.

Voorgerecht: romige tomatensoep met basilicum

Dit heb je nodig:

  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 500 ml groentebouillon
  • 100 ml room
  • verse basilicumblaadjes
  • olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je het:

  1. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de tomatenblokjes toe en laat ze kort sudderen.
  3. Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  5. Voeg de room toe en roer goed door.
  6. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Serveer de soep in mooie kommen en garneer met verse basilicumblaadjes

 

Hoofdgerecht: honing-glazuur zalmfilet

Dit heb je nodig:

  • 4 zalmfilets
  • 3 eetlepels honing
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • zout en peper naar smaak
  • verse dille voor garnering

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Meng honing, sojasaus, citroensap en knoflook in een kom.
  3. Leg de zalmfilets op een met bakpapier beklede bakplaat.
  4. Bestrijk de zalmfilets royaal met het honingmengsel.
  5. Bestrooi met zout en peper.
  6. Bak de zalm 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij gaar is.
  7. Garneer met verse dille voor een feestelijke touch.

 

Bijgerecht: snel gestoofde spinazie met knoflook

Dit heb je nodig:

  • 500 gram verse spinazie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • citroensap
  1. Verhit wat olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de knoflook toe en bak kort tot het geurig is.
  3. Voeg de spinazie toe en roerbak tot het geslonken is.
  4. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap.

 

Dessert: snelle tiramisu

Dit heb je nodig:

  • 250 gam mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 200 ml sterke koffie, afgekoeld
  • 24 lange vingers
  • cacaopoeder voor garnering

Zo maak je het:

  1. Klop de mascarpone, slagroom, poedersuiker en vanille-extract samen tot een stevige massa.
  2. Week de lange vingers kort in de afgekoelde koffie.
  3. Leg een laagje lange vingers in glazen of schaaltjes, gevolgd door een laagje mascarponemengsel. Herhaal dit.
  4. Eindig met een laagje mascarponemengsel.
  5. Bestrooi met cacaopoeder.
  6. Zet de tiramisu minstens 30 minuten in de koelkast.

Met dit snelle kerstmenu hoef je geen concessies te doen aan smaak en presentatie. Geniet van een heerlijk kerstdiner zonder uren in de keuken door te brengen. Fijne feestdagen!

 

knop adventskalender

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie