Als je het over comfort food hebt, mag risotto niet ontbreken. Ik maakte deze risotto met tuinerwten, spek en ui tijdens het lange paasweekend. Fijn zo’n eenpansgerecht waar eigenlijk iedereen wel blij van wordt. Door de tuinerwten ziet deze risotto er ook nog eens prachtig uit.
Er zijn al meer recepten voor risotto te vinden hier op Pukster. De risotto met groenten en kip blijft hier favoriet, op de voet gevolgd door de risotto met garnalen. Ik denk zomaar dat er in de loop van de tijd nog meer risotto recepten volgen. Maar laat ik nu eerst maar eens dit recept delen. Kijk je mee?
Ingrediënten van deze risotto met tuinerwten, spek en ui:
1¼ liter water
1,5 groentebouillontablet
2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
100 gram gerookte spekreepjes
300 gram risottorijst
450 gram diepvries tuinerwten
50 gram Parmezaanse kaas, grof geraspt
halve biologische citroen
Zo maak je deze risotto:
1. Maak de groentebouillon.
2. Snipper ondertussen de uien en hak de knoflook fijn.
3. Bak de spekreepjes in een hapjespan op laag vuur zachtjes uit.
4. Voeg na een minuut of vijf de ui en knoflook toe en bak even mee tot de ui glazig is.
5. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend mee tot de korrels glazig zijn.
6. Voeg een scheut hete bouillon toe en roer kort door tot het is opgenomen door de rijst.
7. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar is. Dit hele proces duurt circa een half uurtje.
8. Voeg na 20 minuten de bevroren erwtjes toe en blijf regelmatig roeren.
9. Was ondertussen de citroen schoon, rasp de schil en pers de citroen uit boven een kommetje.
10. Als de risotto de juiste substantie heeft (smeuiig maar niet vochtig), neem je de pan van het vuur en roer je er 2/3 van de kaas, 2/3 van dit citroenrasp en het citroensap erdoor.
11. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
12. Verdeel over vier borden en bestrooi met de overgebleven kaas en citroenrasp. Eet lekker!
Houd jij ook van risotto? En zo ja, wat jouw favoriete recept? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd!