Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Tiroler Gröstl: Oostenrijks comfort food
Tiroler Gröstl foto

Tiroler Gröstl: Oostenrijks comfort food

We zitten weer middenin het wintersportseizoen en als je die vakantie graag in Oostenrijk doorbrengt, heb je vast wel eens een Tiroler Gröstl besteld op de piste. Als je in bent voor een beetje voorpret of juist nog even wil nagenieten heb ik hier een recept voor je om het zelf te maken. Als je dan ook nog afsluit met een portie verse Kaiserschmarrn is het feest helemaal compleet!

‘Gröstl’ was oorspronkelijk een gerecht dat bij de Tiroolse boeren op tafel kwam om de restjes van de zondagse maaltijd te benutten. De basis bestaat meestal uit rundvlees of gerookt varkensvlees. Maar het smaakt ook met spek of restjes van varkens- of kalfsvlees.

Ingrediënten voor Tiroler Gröstl:

1 ui, gesnipperd
200 gram spekreepjes
600 gram aardappelen
roomboter
peper en zout
4 eieren
verse peterselie, fijngehakt

Zo maak je het klaar:

1. Kook de aardappelen (kan ook een dag eerder), laat ze afkoelen, schil ze en snijd de aardappelen in plakjes.

2. Bak de aardappelschijfjes in de booter tot ze goudbruin zijn en voeg wat zout toe.

3. Haal de gebakken aardappelen uit de pan en houd ze even apart.

4. Bak dan de spekreepjes uit samen met de fijngesneden ui.

5. Voeg de gebakken aardappelen weer toe aan dit mengsel en bak nog even verder op middelhoge stand. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

6. Bak nu in een andere pan de vier eieren. Oorspronkelijk hoort het een spiegelei te zijn maar dat kun je natuurlijk zelf bepalen.

7. Verdeel de Tiroler Gröstl over de borden, leg er een gebakken ei bovenop en bestrooi met de fijngehakte peterselie.

Tip: Als je van een intense smaak houdt, kun je ook nog een teentje knoflook toevoegen.

Lekker met een frisse salade of wat sperziebonen of snijbonen. Eet smakelijk, oftewel, Mahlzeit! Mijn favoriete Oostenrijkse goodies vind je hier trouwens >> 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord