Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Short Bread Day: tijd om te bakken!
shortbread recept

Short Bread Day: tijd om te bakken!

Vandaag is het Short Bread Day en natuurlijk bak je dan…. juist, short bread! Ik heb ze al eens eerder gemaakt en ze zijn zeker voor herhaling vatbaar. Wikipedia zegt dat ze zeer geschikt zijn voor in de lunchtrommel maar of ze dat halen…. 

Shortbread is een soort zandkoekje dat in het Verenigd Koninkrijk traditioneel gemaakt wordt van een deel suiker, twee delen boter en drie delen bloem. Dit is in termen van gewicht, dus bijvoorbeeld 100 gram suiker, 200 gram boter en 300 gram bloem. Moderne recepten wijken steeds vaker af van deze verhouding door de suiker te verdelen in gelijke delen kristalsuiker en poedersuiker en/of het toevoegen van een beetje zout. Shortbread dankt zijn naam aan zijn kruimelige textuur (vanuit een oude betekenis van “short”). Deze textuur komt door het hoge vetgehalte die de boter in het recept met zich meebrengt. De kruimelige textuur is het resultaat van het vet dat de vorming van lange eiwitten (gluten) remt. Als alternatief kan de naam afgeleid worden van het woord “shorts”, de zemelen en het ruwe deel van meel. Shortbread verschilt van het ook bestaande biscuitje “shortcake”, dat gemaakt wordt met plantaardig vet in plaats van boter en altijd gebruikmaakt van een chemisch rijsmiddel zoals bakpoeder, waardoor het een andere textuur heeft. Shortbread-biscuitjes behouden hun vorm onder druk, wat ze ideaal maken voor een verpakte lunch en dergelijke.

Dat zegt Wikipedia over dit heerlijke baksel. Ik ging ermee aan de slag volgens onderstaand recept en het resultaat werd hier met veel gejuich ontvangen. Lees snel verder hoe jij ze ook maakt op Short Bread Day. Of iedere andere dag wanneer je trek hebt in lekkers.

Ingrediënten voor deze short bread:

225 gram ongezouten (room)boter, op kamertemperatuur
115 gram fijne tafelsuiker (plus extra voor bestrooien)
225 gram speltbloem
115 gram rijstebloem

Bereiding van de short bread:

1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Klop in een kom de boter en de suiker met een mixer tot een bleek schuimig mengsel.

3. Zeef de speltbloem, rijstebloem en een snuf zout erdoor en meng met een houten lepel tot het geheel lijkt op broodkruim.

4. Kneed dit door tot er een bal ontstaat en leg deze ingepakt in plasticfolie een half uur in de koelkast.

5. Leg het deeg op het bakpapier en druk het met je handen tot een egale plak.

6. Snij met een mes de bovenkant van het deeg in vierkantjes en prik met een vork licht de bovenkant in. B

7. Bestrooi de short bread tot slot met wat suiker.

8. Bak de short bread gedurende 18-20 minuten tot ze licht goudbruin zijn.

9. Haal ze uit de oven en snij direct de vooraf ingesneden vierkantjes los.

10. Laat ze vervolgens afkoelen op de bakplaat.

Short bread is een bros koekje en doet het heerlijk bij een kop koffie of thee. Maar ook prima bij een glas water of limonade als ik de broers hier mag geloven.  Happy short bread day!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie