Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Recept: krokante havermoutkoekjes

Krokante havermoutkoekjes

Havermout is een ingrediënt dat hier veelvuldig wordt gebruikt. In de vorm van, de al een tijdje super populaire, havermoutpap als ontbijt. Maar zeker ook als ingrediënt voor baksels. Havermout doet het bijvoorbeeld heel erg goed in Canadese appeltaart, de favoriet van grote broer, maar zeker zo goed in koekjes. Onlangs maakte ik deze krokante havermoutkoekjes. 

Deze krokante havermoutkoekjes zijn redelijk eenvoudig om te maken en vormen gelijk een prima basis om mee te variëren. Bijvoorbeeld door stukjes chocolade of noten toe te voegen. Net hoe jij ze het allerlekkerst vindt. Behalve dit recept maak ik ook regelmatig een ander soort havermoutkoeken, met een vleugje gember, en die worden hier ook altijd met groot enthousiasme ontvangen. Kortom, je kunt aan de slag ;-).

Ingrediënten voor deze krokante havermoutkoekjes

30 gram roomboter
50 gram suiker
50 gram (licht)bruine basterdsuiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker
100 gram bloem
65 gram havermout
1 theelepel bakpoeder
snufje zout

Bereiding van deze krokante havermoutkoekjes

1. Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Mix de roomboter, suiker, basterdsuiker en vanillesuiker tot een smeuïg geheel.

3. Voeg dan het ei toe en mix tot een egaal mengsel.

4. Voeg de bloem, havermout het bakpoeder en zout toe en meng tot een mooi (wat plakkerig) deeg. Dit kan met een spatel of met de hand.

5. Maak balletjes van het deeg ter grootte van een pingpongballetje en leg deze op de bakplaat. Platdrukken is niet nodig.

6. Bak de havermoutkoekjes in 15-20 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn.

7. Laat de krokante havermoutkoekjes afkoelen op een rooster.

Nadat deze heerlijke krokante havermoutkoekjes goed zijn afgekoeld kun je ze prima bewaren in een trommel. Ik deed ze in een weckpot, want dat staat zo gezellig. Ware het niet dat de pot in no time leeg was… 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord