Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

kaiserschmarrn recept

Und jetzt Kaiserschmarrn!

“Kaiserschmarrn bitte!” is een bestelling die regelmatig wordt geplaatst tijdens de wintersport bij de koffiestop. Zo’n portie wordt vaak gedeeld en altijd is het jammer als het bord leeg is. Af en toe maak ik thuis ook een grote berg Kaischersmarrn. En dan hoor ik meestal dat ze lekkerder zijn dan die uit Oostenrijk, terwijl ik het juist andersom verwacht. Kortom, recept geslaagd!

Roepen Kaischersmarrn bij jou ook gelijk je herinneringen aan Oostenrijk en/of de wintersport op? Hoe leuk is het dan om bij thuiskomst, of gewoon midden in de zomer, een grote pan Kaischersmarrn te maken. Heerlijk met wat poedersuiker, jam of slagroom. Of gewoon zoals ze uit de pan komen. Voor iedereen die nog nooit Kaischersmarrn gegeten heeft: denk super luchtig pannenkoekbeslag met rum-rozijnen. Klinkt heerlijk toch?

De ingrediënten voor Kaiserschmarrn (voor 2 personen):

150 gram bloem
3 eieren
een snufje zout
1 eetlepel suiker
200 ml melk
40 gram roomboter
40 gram rozijnen
5 eetlepels Stroh rum

De bereiding van Kaiserschmarrn:

1. Spoel de rozijnen in een zeef af onder de kraan.

2. Doe de Stroh rum in een schaaltje, voeg de rozijnen toe en net genoeg water dat ze onder staan. Laat ze minstens een uur wellen.

3. Giet de rozijnen af en laat ze goed uitlekken in een zeef.

4. Splits de eieren door twee beslagkommen te gebruiken.

5. Mix de eidooiers met de suiker even kort en voeg vervolgens het zout, de bloem en melk toe en roer met een spatel tot een glad beslag.

6. Maak de gardes van de mixer goed schoon en klop dan de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.

7. Meng tot slot de rozijnen door het beslag.

8. Smelt de helft van de roomboter in een middelgrote (anti-aanbak)koekenpan en giet dan de helft van het beslag in de pan. Strooi daar bovenop de helft van de rozijnen.

9. Laat het deeg aan de onderkant goudbruin bakken op een getemperde warmtebron. Deel het beslag met een houten spatel in vieren en keer alle delen om.

10. Maak vervolgens met behulp van twee spatels de grote stukken kleiner en bak het geheel goudbruin terwijl je blijft omscheppen.

10. Doe de Kaiserschmarrn in een schaal en herhaal met de rest van het beslag. Aan het eind de eerste helft nog even toevoegen zodat het geheel op temperatuur is.

11. Serveren met poedersuiker, jam of slagroom en aanvallen maar. Guten Apetit!

Hoewel ik pas nog Kaischerschmarrn gemaakt heb, krijg ik er nu alweer trek in terwijl ik de recept uittyp. Ga jij met het recept aan de slag? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie