Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Avond
  • /
  • Gebakken zuurkool: Hollandse kost maar dan anders
gebakken zuurkool

Gebakken zuurkool: Hollandse kost maar dan anders

Zuurkool kent een boel haters. Ik vond het vroeger ook altijd een teleurstelling als er een pan met zuurkoolstamp op tafel kwam. Brrrr…. Het kuiltje jus maakt het iets draaglijker maar fan? Nee. Tegenwoordig komt het hier regelmatig op tafel maar dan als gebakken zuurkool, zonder aardappels, gestamp of kuiltje jus. Maar wel met spekreepjes en ui en dat is echt heel goed te doen. Eenvoudig, snel klaar en echt Hollands. 

Zuurkool is gesneden wittekool, die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën is geconserveerd. Zuurkool smaakt hierdoor zuur. In Vlaanderen wordt veel choucroute gezegd, naar de Franse verbastering van het originele Middelhoogduitse sūrkrūt. De moderne Duitse vorm is Sauerkraut (in het noorden en midden ook wel Sauerkohl). (Bron: Wikipedia)

Herinner je je deze nog? 

Ingrediënten van deze gebakken zuurkool:

2 pakjes (biologische) zuurkool van 500 gr
2 kleine uien
200 gr magere spekreepjes
zwarte peper

Bereiding van deze gebakken zuurkool:

1. Spoel de zuurkool in een vergiet kort om.

2. Kook de zuurkool in ruim water 8 minuten en giet dan af in het vergiet.

3. Doe de spekreepjes in een hapjespan en verwarm deze op middelhoog vuur.

4. Snipper de ui en voeg deze bij de spekreepjes.

5. Laat het mengsel langzaam bruinen terwijl je regelmatig omroert.

6. Zodra het mengsel goudbruin is voeg je de zuurkool toen en zet je het vuur hoog.

7. Bestrooi met wat zwarte peper (uit de molen) en roerbak het geheel een minuut of 5.

8. Verdeel over de borden en eet lekker!

Wij eten meestal zelfgemaakte appelmoes (met een vleugje kaneel) en iets van een rundervink of rundersaucijs bij de gebakken zuurkool. Maar een oer-Hollandse rookworst kan natuurlijk ook prima. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord