Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Bakken
  • /
  • Hallo verwenbrood! Focaccia van speltmeel
Focaccia recept

Hallo verwenbrood! Focaccia van speltmeel

Ben jij ook zo dol op versgebakken brood? Deze focaccia heeft eigenlijk verder niets nodig. Misschien nog een likje (kruiden)boter of tapenade maar dat is geen must. Als je jezelf en de visite eens echt wilt verrassen dan kun je deze focaccia absoluut op tafel zetten. Of het nu bij de borrel is of bij een BBQ, altijd lekker. 

Ik gebruikte voor deze focaccia speltmeel omdat ik de eigenschappen van spelt fijn en lekker vind. Ik bak eigenlijk altijd brood van speltmeel. Mocht het voor jou niet zoveel uitmaken dan kun je het speltmeel prima vervangen door bloem. Ik zou geen tarwe volkorenmeel gebruiken omdat het brood dan te zwaar en grof wordt om nog op een focaccia te lijken.

Ingrediënten voor deze focaccia:

500 gram speltmeel
1 zakje gist (7 gram)
9 gram zout
25 gram extra vierge olijfolie
400 ml water

Voor de topping:
Italiaanse kruiden
Zeezout
Extra vierge olijfolie

Bereiding van deze focaccia:

1. Meng het meel met de gist, het zout, water en de 25 gram olijfolie en kneed dit tot een soepel deeg.

2. Zet het 45 minuten weg onder een vochtige theedoek op een warme plek (bijv. op de verwarming).

3. Bekleed ondertussen een (vierkante) bakvorm met bakpapier.

4. Kneed het deeg nog een keer goed door en doe het in de bakvorm.

5. Zet het weer 45 minuten weg onder een vochtige theedoek op een warme plek.

6. Bestrooi nu de bovenkant van het deeg met Italiaanse kruiden en zeezout en besprekel met olijfolie.

7. Masseer de kruiden en olie voorzichtig met je vingertoppen door de bovenkant van het deeg zodat een bobbelig geheel ontstaat.

8. Zet nog 30 minuten weg onder een vochtige theedoek op een warme plek.

9. Verwarm ondertussen de oven voor op 250 graden.

10. Sprenkel nog een klein beetje olie over het deeg en bak de focaccia dan gedurende 20 minuten tot hij gaar en goudbruin is.

11. Laat de focaccia afkoelen op een rooster en snij er repen of blokken van.

De focaccia is het allerlekkerst als hij super vers is. Mocht er over blijven, ik schat die kans zeer klein, dan kun je het prima invriezen. Enjoy!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord