Vannacht is de klok weer een uurtje vooruit gegaan naar zomertijd. Hoewel het altijd weer even wennen is, vooral dat uurtje minder slaap, vind ik het heerlijk om de dag met daglicht te starten. Het is ook altijd een soort startschot voor de lente. In dit blog deel ik daarom een aantal dingen met je voor het echte lentegevoel. Kijk je mee?
Zomertijd (in België ook vaak zomeruur) is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten; dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd, die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt. In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden. Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. (Bron: Wikipedia)
Boekentips voor een instant lentegevoel
Een liefde in de lente | Katie Fforde
Perfect om op een mooie lentedag in de tuin te lezen! Over moeder Gilly, eigenaar van een sfeervolle B&B, en dochter Helena, weefster, die gelijktijdig ontdekken dat de liefde misschien toch voor hen is weggelegd. Is er een toekomst voor Gilly en Leo of toch William? En geldt dat ook voor Helena en Jago?
Gilly is heel tevreden met haar leven: ze runt een succesvolle bed and breakfast in haar eigen huis en geen haar op haar hoofd die eraan denkt die prachtige plek op te geven. Maar dan ontmoet ze makelaar Leo, die niet alleen vriendelijk en behulpzaam is, maar ook nog eens verwarrend aantrekkelijk. Langzaam begint ze zich af te vragen of het wel zo erg zou zijn het roer van haar leven radicaal om te gooien. Gilly’s volwassen dochter Helena heeft haar eigen beslommeringen. Haar bedrijfje als weefster komt goed van de grond nu haar prachtige stoffen steeds populairder worden. Haar huurbaas Jago biedt aan te helpen om haar naamsbekendheid te vergroten door samen met haar mee te doen aan een bekende country fair in de buurt. Want, zo zegt hij, dat is wat vrienden voor elkaar doen, maar Helena begint te vermoeden dat ze misschien wel meer wil dan alleen vriendschap. Terwijl de zomer nadert, vragen moeder en dochter zich onafhankelijk van elkaar hetzelfde af: zit er misschien wel toekomstmuziek in de verrassende loop die hun leven neemt? (Bron: omslag)
Deel 1 van de ‘Onder de bomen-serie’. Over boswachter Sylvie die met haar dochter Ties naar de Utrechtse Heuvelrug verhuist. En over Freek, een mensenschuwe graaf met een groot landgoed waar criminele activiteiten blijken plaats te vinden. Als Freek en Sylvie het erg goed met elkaar kunnen vinden, kruipt Freek langzaam uit zijn schulp. Op naar deel 2!
Als de stoere, zelfstandige boswachter Sylvie wordt bedrogen door haar vriend, aarzelt ze geen moment. Ze verhuist met haar dochter Ties naar een plek waar ze een nieuwe baan kan krijgen en zweert nooit meer aan een relatie te beginnen. Boswachterij De Grote Weijde, op de Utrechtse Heuvelrug, is een prachtig gebied, en het boshuisje waar ze zo in kan trekken is ook een bonus. Het enige minpunt: ze moet de als moeilijk bekend staande eigenaar van landgoed Woudenbergh zien over te halen het landgoed open te stellen voor recreanten. Freek, de eigenaar van het landgoed, is mensenschuw, eenzelvig en een beetje wereldvreemd, maar tegelijk ook hyperintelligent. Hij zit niet te wachten op bemoeienis van buitenaf, maar als er criminele activiteiten op zijn landgoed plaatsvinden en hij Sylvies hulp heel hard nodig heeft, moet hij wel uit zijn schulp komen. Het gaat hem beter af dan hij had gedacht, al is hij ervan overtuigd dat hij zich beter verre van andere mensen kan houden. Vooral van zo’n leuke vrouw als Sylvie. (Bron: omslag)
Recepten voor warme lentedagen
Maaltijdsalade met makreel, appel, komkommer en radijs
In principe mag jij mij elke dag een salade voorschotelen, zeker als het lekker lenteweer is of in de zomer. Als lunch of als avondmaaltijd. Deze maaltijdsalde met makreel en allerlei lekkers bijvoorbeeld.
Italiaans stamppotje met rucola en rode pesto
Dit Italiaans stamppotje past goed bij het voorjaar en is super lekker en heel eenvoudig te maken. Ook wel eens prettig, toch? Check het recept!
Parelcouscous met halloumi, mango en komkommer
Geen zin om op een mooie lentedag lang in de keuken te staan? Of is het meatless monday? Dan is dit recept voor parelcouscous met halloumi en allerlei lekkers een goed idee!
Aandacht voor de tuin
Het voorjaar is ook dé tijd van het jaar om de tuin wat ’tender love and care’ te geven. Ik vind het echt een heerlijk ontspannen klusje om ‘met zonder jas’ weer wat te rommelen in de tuin op mooie dagen. Want ik geef direct toe: ik ben een mooi-weer-tuinierster. Regen? Dan vind je mij niet in de tuin. Welke klusjes er liggen in het voorjaar? Verwijder oud blad en onkruid, snoei bomen en struiken die vorige zomer wat al te groot werden, haal de oude bloemschermen uit de hortensia’s en plant nieuwe planten waar nodig of wenselijk. Voordat alles weer uitloopt en vol in het blad zit, kun je nu nog overal heel goed bij. Je doet jezelf dus een plezier om het voorjaar even goed aan de slag te gaan. Heb je er de hele zomer plezier van! Vijverplanten toevoegen of vervangen? Daarvoor is eind april/begin mei een mooi moment.
En, krijg je direct zin om aan de slag te gaan in de keuken, de tuin of om een fijn boek te lezen? Ik hoop dat we een prachtig voorjaar krijgen. Als je zelf nog toffe tips hebt voor een instant lentegevoel, laat het weten in een reactie! Vind ik leuk.