Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

6x zomerse food boeken

Holiday food #4: zomerse food boeken

Als je van food en van boeken houdt dan wordt je vast blij van het lijstje zomerse food boeken dat ik voor je bij elkaar zocht. Het zal geen verrassing zijn dat BBQ de boventoon voert maar persoonlijk vind ik dat helemaal niet erg. Dat neemt niet weg dat er zeker ook andere titels in het lijstje voorkomen. Kijk je mee?

Bij de bibliotheek waar ik werk weten ze het al; Sabine sleept altijd food boeken mee naar huis. Het hele jaar door overigens. Soms moet ik net even te lang wachten op een nieuw boek omdat er nog teveel wachtenen voor me zijn voor. Als het me te lang duurt koop ik het zelf, maar alleen als het me de moeite waard lijkt. Het is een bijwerking van werken bij de bibliotheek: de keuze is er reuze.

Heb je in de serie ‘Holiday Food’ ook al de snacks voor onderweg, makkelijke camping recepten en zomerse drankjes gezien? 

6x zomerse food boeken

1. Smokey Goodness | Jord Althuizen
Smokey Goodness is door de vakjury uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar 2016! Het boek won ook in de categorie beste vormgeving en fotografie (Erik Rikkelman en Remko Kraaijeveld). De jury over Smokey Goodness: ‘Het BBQ thema is in dit boek van voor tot achter, op alle vlakken, doorgevoerd. Je ruikt de BBQ bijna. Het is een persoonlijk verhaal en een lekker vet boek met ruige recepten. Althuizen heeft zich werkelijk verdiept in de Amerikaanse barbecuecultuur en belicht die van alle kanten.’ (Bron: www.bol.com)

2. Sla Easy | Ida de Haart
Salades zijn altijd een goed idee maar zeker in de zomer. Met de rijke keuze aan verse ingrediënten die de zomer biedt kun je variëren zoveel je wil. Wat mij betreft zet je in de zomer iedere dag een salade voor me neus. Of het nu tijdens de lunch of voor de avondmaaltijd is. Lekker! In Sla Easy vind je talloze recepten waar je weer even mee voort kunt. Ik schreef eerder al een review over Sla Easy.

3. Eet. Leef. Reis | Donald Skehan
Eet, leef en reis zijn drie woorden die samenvatten wat voor Donal Skehan belangrijk is: goed eten, een evenwichtige levensstijl en wereldwijd inspiratie opdoen. Hij beschrijft gerechten uit de hele wereld, opgebouwd rond drie thema’s: “Eet’ is gewijd aan snelle, gezonde gerechten, zoals salades en comfortfood. “Leef’ richt zich op energierijke en voedzame gerechten, van een powerontbijt tot superfoodsnacks. En “Reis’ bevat recepten die geïnspireerd zijn op zijn wereldwijde omzwervingen. Ga met Donal mee op reis, want er is toch niets leuker dan het uitproberen van nieuwe gerechten, het kennismaken met nieuwe culturen en het delen van die ervaringen. (Bron: www.bol.com)

4. The Green Kitchen Travels | David Frankiel & Luise Vandal
Ken je het blog ‘Green Kitchen Stories’ van David Frankiel en Luise Vindahl? In hun boek The Green Kitchen Travels reis je mee met David, Luise en hun dochtertje (van toen nog geen jaar oud) naar vele uithoeken van de wereld. Hun motto tijdens deze reizen was: luister naar je lichaam en pas je aan aan het land waar je bent. Zo bieden ze geen regime, maar een nieuwe frisse blik op eten. Er is veel aandacht voor het ontbijt, er is wonderbaarlijk lekker ‘streetfood’, wat je vrij eenvoudig zelf kunt maken. De salades en ook de soepen zijn zó rijk dat ze bijna maaltijden kunnen zijn en de hoofdgerechten zijn inventief en veelzijdig.

5. Simple Smart BBQ | Julius Jaspers
‘Simple Smart BBQ, want bij de BBQ-workshops die ik de laatste jaren heb gegeven, viel het me op dat er nog steeds veel mensen zijn die nog niet helemaal weten hoe het allemaal werkt rond dat vuur. En dat is helemaal niet erg. Er zijn ook veel mensen die bij barbecueën denken: hoop gedoe, kost veel tijd, beetje eng… Welnu, vooral voor die mensen is dit boek. Ik heb geprobeerd het allemaal zo eenvoudig mogelijk te houden, simple en smart dus. Ook wat betreft de ingrediënten maken we het ons makkelijk, niet te veel en gewoon verkrijgbaar bij slager, visboer of groenteman. Wat ik wel van je vraag, is om te investeren
in een beetje een behoorlijke barbecue. En dan bedoel ik een barbecue met een klep, zodatje ook op lage temperatuur kunt garen en eventueel wat kunt roken.’ Julius (Bron: www.bol.com)

6. BBQbijbel | Julius Jaspers
BBQbijbel is hét naslagwerk voor de barbecueliefhebber. Deze speciale bol.com editie is inhoudelijk identiek aan de hardcover, maar dan met een zachte kaft en voor een voordelige prijs. Bestel ‘m snel want op = op! Barbecueën is populairder dan ooit tevoren. Waar vroeger een barbecue uit spareribs en worst bestond, bereidt men nu complete maaltijden op de grill. Groente, vis, schaal- en schelpdieren en zelfs fruit zijn hierbij inmiddels net zo geliefd. In BBQbijbel laat barbecuekoning Julius Jaspers aan de hand van duidelijke stap-voor-stapfoto’s en heldere iconen zien wat er allemaal mogelijk is en geeft hij zijn 250 meest geliefde recepten prijs. (Bron: www.bol.com)

Uit dit rijtje zomerse food boeken heb ik er alweer een paar opgesnord in de catalogus en gereserveerd bij de bieb. Kom jij graag bij de bibliotheek? En wat voor boeken leen je dan het meest? #nieuwsgierig

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord