Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Vakantie in Oostenrijk: wandelen met kinderen

Vakantie in Oostenrijk: wandelen met kinderen

De zomervakantie nadert; nog een paar schooldagen voor de broers en het schooljaar 2017-2018 zit erop. Heerlijk zes weken geen gehaast in de vroege ochtend. En een fijn vooruitzicht naar een paar weken vakantie vieren in Oostenrijk. Het land waar ik me altijd direct thuis voel, met die prachtige natuur en indrukwekkende bergen die zich heel goed lenen om uren in te wandelen. En ja, wandelen met kinderen gaat heel goed. 

Wanneer de vraag van het moment gesteld wordt: “Waar ga je naartoe?”, en ik zeg: “Oostenrijk” dan gaat er nog wel eens een wenkbrauw hier en daar omhoog. Meestal bij mensen die richting zon gaan om zich daar tegoed te doen aan lekker veel zonnen en vooral relaxen. Mensen die graag (deels) actief zijn op vakantie snappen het vaak beter.  Oostenrijk leent zich namelijk uitstekend voor sportiviteit. Of je nu wil of niet want geen enkele stoep of voetpad is lang recht. Je moet altijd wel weer omhoog en/of omlaag. Love it!

Vergeet trouwens niet al het Oostenrijkse lekkers zoals Kaiserschmarrn en rum-kokos kügeln… Want hé, na inspanning moet de energie weer worden aangevuld toch? 

Actief en sportief vakantie vieren in Oostenrijk

Daar komt bij dat we gewoon graag sporten. De man moet sowieso trainen tijdens de vakantie want in september wacht de halve triatlon. En ook dat trainen gaat heel goed in Oostenrijk. Hij neemt z’n mountainbike mee en terwijl hij een paar uur fietst, doe ik bij het huisje mijn ding met dumbbells, fitnesshoepel, minibands enzovoort. Grote broer doet ook mee want zodra we terug komen van vakantie, begint zijn trainingsschema voor het nieuwe hockeyseizoen en mag hij volle bak aan de slag in de laatste twee weken van zijn vakantie. Dus ook hij houdt zijn conditie liever op pijl dan weer opnieuw te moeten beginnen. En kleine broer huppelt er wat omheen en plankt hier een daar eens mee (kan hij best goed trouwens).

In Oostenrijk kennen ze ook de meest schone openluchtbaden die ik ooit ben tegengekomen. Ik lees daar fijn een boek, want haat aan zwemmen, en de broers prutsen wat met een bal in het water. En tegelijkertijd kan de man zijn banen trekken in een ‘sportbecken’, weer als training voor die triatlon.

Wandelen met kinderen niet te doen? Zeker wel!

En natuurlijk wandelen we ook graag en vaak als we in Oostenrijk zijn. En de broers gaan altijd mee, al van kleins af aan. Eerst in de rugdrager en later lekker zelf lopen. De langste tocht die we maakten is nu twee jaar geleden: 5 uur achter elkaar met grote broer (toen 11) en kleine broer (toen 5). En geen lullige route ook. Flink klimmen en dalen, een regenbui op ons dak en op het keerpunt smaragd zoeken in de rivierbedding. Of er veel werd gemopperd? Viel reuze mee. Ja behalve toen het begon te regenen, maar dat vond ik zelf ook niet heel tof. O ja, en toen kleine broer hoge nood had voor een grote boodschap, terwijl er in geen velden of wegen een toilet te vinden was (je maakt wat mee). Maar verder helemaal prima. Als je maar zorgt voor goede schoenen, kleding en een tas vol lekkers. De natuur is zo afwisselend in de bergen, dat er om iedere hoek en achter elke boom weer een ander prachtig uitzicht tevoorschijn komt. En ook kinderen kunnen dat heel goed waarderen.

Wandelen met kinderen: speciale kinderroutes

We hebben al de nodige kinderwandelroutes gelopen tijdens vakanties in Oostenrijk. De een maakt het wandelen met kinderen nog leuker dan de ander. De meeste grotere dorpen hebben wel een variant ergens op een berg aangelegd. Vaak met een speurtocht; handig want dat houdt de vaart er meestal lekker in. Of van speeltoestel naar speeltoestel. Hoe dan ook, dat ze dikke kilometers afleggen hebben ze vaak niet eens door. Onze top 5:

1. Hopsiland in Schladming

De kinderwandelroute is 1,5 kilometer lang en brengt je langs allerlei leuke speelelementen. Bovenaan, direct bij het bergstation, kun je een grote houten knikker kopen en in een mega grote knikkerbaan naar beneden laten rollen. Super leuk! Hopsi is de mascotte van dit wandel- en skigebied, vandaar de naam. Je kunt aan het eind van de route met de lift terug naar het dal, maar wij zijn lekker doorgewandeld.

2. Kodok in Saalbach

Ook hier ga je met de gondel omhoog en haal je bij de kassa de route voor Kodok. Raadsels oplossen is hier het thema. Er is keuze uit twee varianten. Wij deden Kodok Mountain en dat was echt een leuke ochtend wandelen met de broers.

3. Montelino’s Adventure Trail in Hinterglemm

Als je dan toch in de regio Saalbach-Hinterglemm vakantie viert, dan is deze route in Hinterglemm ook leuk om mee te nemen. Wel meer gericht op de kleinere kinderen.

4. Flori’s Erlebnispfad in Flachau

Een route van 1,5 tot 2 uur waarbij de kids weer allerlei vragen moeten beantwoorden onderweg. Wij kwamen hier trouwens onwijs veel hele kleine kikkertjes tegen.

5. Krimmler Wasserfälle in Krimml

Als je in deze regio vakantie viert en je bent er nog nooit geweest mag het niet ontbreken. Hoewel onwijs toeristisch is het een lust voor het oog deze gigantisch waterval. Je wandelt er langs omhoog (flink klimmen af en toe) om beloond te worden met het uitzicht van bovenaan op dat neerstortende water. Tip; zorg dat je er gelijk bij opening bent en loop vlot door zodat je de drukte voor bent. Op de terugweg zul je zien dat het drukker en drukker wordt. Verbaas je trouwens niet over mensen op flip-flops (hoe dan?) die denken dat het allemaal wel meevalt met dat wandelen.

En, ben je ook in voor een vakantie in Oostenrijk en lekker wandelen met kinderen? Wij zorgen trouwens wel altijd voor comfortabele accommodaties, zodat we ook lekker kunnen relaxen na het wandelen.

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een reactie