Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Ander leuks
  • /
  • One day I’m gonna make the onions cry: uien weetjes!
uien

One day I’m gonna make the onions cry: uien weetjes!

Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar, zijn goedkoop, redelijk lang houdbaar, gezond en maken heel veel maaltijden lekkerder: uien! En ze zijn ook nog eens in verschillende soorten verkrijgbaar. Ik gebruik ze ook graag en heb altijd rode en gele uien en sjalotjes in huis. Maar er is nog veel meer met de ui aan de hand. Lees je mee? 

Soorten uien

Rode ui
Rode ui ziet er sowieso prachtig uit en is wat minder scherp dan de gele ui. Scheelt weer huilen ook ;-). Je kunt ‘m heel goed rauw eten, bijvoorbeeld door een lekkere salade.

Gele ui
Deze wordt het allermeest gebruikt in de Nederlandse keuken. Hij heeft een goudgele schil, is van binnen wit en kan behoorlijk scherp smaken. Zodra je ‘m bakt wordt de smaak milder.

Witte ui
Witte uien zijn wit van buiten en van binnen. Ze zijn heel knisperig en wat scherper dan de ‘gewone’ gele ui. Ze komen vooral uit Zuid-Amerika.

Sjalot
Sjalotjes groeien net als knoflook in een bolletje samen. Hij is pittig van smaak maar ook verfijnd. Heerlijk door de salade of vinaigrette.

Wist je dat uien…

…tot de groep ‘verwarmende ingrediënten’ behoren? Kortom, lekker vaak haché en uiensoep eten in de herfst en winter.
…deel uitmaken van een uitgebreide familie die de Latijnse naam Allium draagt? Knoflook en bieslook horen bij dezelfde familie.
…Propaanthial-S-oxide is de stof in de ui die ervoor zorgt dat we tranen met tUIten janken tijdens het snijden van uien?
…rauw de meeste vitaminen en antibiotische eigenschappen bevatten?
…er polyfenolen in een ui zitten, die in het bezit zijn van ontstekingsremmende eigenschappen?
…de rode ui de meeste anti-oxidanten schijnt te bevatten?
…uien ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabieler blijft?
…inuline in uien ervoor kan zorgen dat je veel ‘gas’ produceert?

3x heerlijke uien recepten

3x uien recepten

1. Een recept voor gekarameliseerde uien mag niet ontbreken in je repertoire. Waarom niet? Omdat het overal bij past; op je hamburger of bij een lekker biefstuk bijvoorbeeld.

2. Met deze uienquiche kun je heel goed voor de dag komen als je vrienden op de borrel hebt bijvoorbeeld. Lekker glas wijn erbij, nog wat andere hapjes en de avond kan niet meer stuk.

3. Hachee komt bij ons in de herfst en winter regelmatig op tafel. Ik maak het het liefst met de Crock-Pot maar in een grote hapjespan of braadpan kan het ook heel goed natuurlijk.

 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord