Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Thuis koken foto

Thuis koken | David Chang & Priya Krishna

Thuis koken: of hoe ik ben gestopt me druk te maken om recepten (en van mijn magnetron ben gaan houden), staat op het omslag van dit kleurrijke boek van David Chang en Priya Krishna.  Dat verraadt gelijk dat je niet met een ‘standaard’ kookboek te maken hebt. Ik was nieuwsgierig en mocht het boek reviewen. Lees je mee?

Dit is een kookboek zonder recepten. Je kunt het gebruiken om – snel – heerlijk eten te maken met meer dan 100 recepten-die-geen-echte-recepten-zijn. Een van de leuke dingen van koken is nou juist dat je dat gevoel voor koken kunt ontwikkelen op basis van je eigen voorkeuren, en niet die van een ander. De beste koks die je kent, zijn niet de beste koks geworden door instructies uit hun hoofd te leren. Ze leerden luisteren naar hun eigen gevoel en ideeën over wat lekker is, ongehinderd door de regels en restricties van recepten. Davis en Priya zijn beiden opgegroeid met recepten. Hun ouders kookten zonder erbij na te denken, met wat ze maar in huis hadden. Ze hadden geen kookboeken. Hun familiegerechten werden mondeling doorgegeven. In veel gemeenschappen, vooral van mensen van kleur, is koken zonder recepten heel gewoon. 
(Bron: omslag)

Dit kun je verwachten van Thuis koken:

Thuis koken omslagThuis koken is een anders-dan-anders kookboek dat maar liefst 400 pagina’s telt. Voorin het boek vind je onder andere een inhoudsopgave een voorwoord en uitleg over hoe je het boek moet gebruiken, ingrediënten en kookgerei die niet mogen missen in je keuken. Daarna volgen de hoofdstukken Hoe ik vlees meestal bereid (Of: de Tempor-test), Wat ik allemaal met de magnetron doe (Ik zet bijna alles in de magnetron), Wie heeft er nou een lokale visboer? (Ik niet! een realistische kijk op vis bereiden), Geweldige groenten bereiden (Ook als je niet al te beste producten in huis hebt), Het makkelijkste broodrecept, Zo maak je sauzen en dressings en Nog een paar dingen die ik graag maak. Achterin het boek vind je nog een nawoord, dankwoord en een handig register.

Over David Chang:

David Chang is oprichter van de Momofuku-restaurantgroep. Hij won maar liefst 5 James Beard Awards, zijn kookboek Momofuku en biografie Eat a Peach zijn New York Times-bestellers en zijn Netflix-serie Ugly Delicious werd genomineerd voor een Emmy. Hij woont in Los Angeles, Californië. Priya Krishna is culinair journalist voor The New York times en auteur van bestseller Indian-ish. Ze groeide op in Dallas en woont momenteel in Brooklyn, New York.

“Thuis kook ik in het wilde weg:  mijn magnetron is mijn grote vriend, esthetiek is niet belangrijk en ik houd me over het algemeen niet aan een bepaalde stijl of kooktraditie. Als je het druk hebt, een gezin hebt en eten op tafel moet zetten, doe je gewoon wat je moet doen. In dit boek geef ik je de handvatten om dat te doen, samen met een heleboel gerechten en ideeën die voor mij goed werken.” – David Chang.

Mijn favorieten

Zoals gebruikelijk maakte ik ook tijdens het doorbladeren van Thuis koken weer een shortlist. Dit keer met lekkere recepten-die-geen-echte-recepten-zijn. Dit is mijn top 10:

1. snelle rundvlees-noedelsoep
2. taco’s met varkensvlees
3. druk galbi
4. kip-kokoscurry
5. melanzane alla parmigiana uit de magnetron
6. tonijn-pastasalade
7. spiraal gevuld met pepperoni, peper jack en jalapeño
8. ingemaakte komkommers of radijsjes|
9. brisketsalade
10. rijst met kip

Uiteraard ben ik nu heel nieuwsgierig of je dit nieuwe boek aan je collectie gaat toevoegen. Laat je het weten? Mocht je nog meer bak- en kookboeken-inspiratie kunnen gebruiken, kijk dan vooral even bij de andere reviews >>

 

(Dit blog bevat gesponsorde links.)

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord