Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Suiker: haat-liefdeverhouding foto

Suiker of suikervrij: een haat-liefdeverhouding

Toen ik opgroeide was suiker een alledaags ingrediënt. Mijn vader was een zoetekauw en schepte het spul dan ook vrolijk overal in of op. In de koffie, thee en borrel (ja echt), over de yoghurt, sla en komkommer. Langzaam maar zeker kwamen de suikervervangers (waar mijn vader uiteraard niets van moest weten) en deed iedereen ineens zoetjes in de koffie en thee. En daarnaast stond dan de koektrommel… Heb jij ook een haat-liefdeverhouding met suiker? 

In principe is suiker geen vergif natuurlijk. Het komt voor in allerlei onbewerkte producten die we dagelijks gebruiken zoals groente en fruit en je lichaam heeft het ook nodig. Het probleem schuilt vooral in de toegevoegde suikers als je het mij vraagt en dan met name in de hoeveelheden die je dagelijks tot je neemt. Frisdrank is daar een goed (of eigenlijk niet zo goed) voorbeeld van en natuurlijk al het snoepgoed, de chocolade en koekjes die we steeds meer zijn gaan eten om maar wat te noemen.

Suiker of suikervrij: een haat-liefdeverhouding

In de tijd dat wij aan het ‘Montignaccen’ waren, hoorde daar ook suikervrij eten bij. Met resultaat hoor, want na het afkicken (je merkt het echt) is de behoefte aan zoetigheid vrijwel weg. Maar als je je dan toch eens vergrijpt aan, ik zeg maar iets, een zak M&M’s moet je dat de dagen erna bekopen met gelijk weer de trek in zoetigheid waarvan je moet afkicken. Inmiddels zit ik niet meer zo strak op de suiker-vermijding. Ik dronk al zelden frisdrank en als ik nu eens trek heb in een colaatje, pak ik een light versie. Verder is het vooral thee en water dat ik drink. En ik vind ook dat als je bijvoorbeeld iets bakt, je dan ook voor de lekkerste versie moet gaan: roomboter en suiker ja! Het zit wat mij betreft vooral in de balans. Dus niet en, en, en maar bewust kiezen voor iets wat je echt lekker vindt en de rest van de dag zo gezond mogelijk eten. Dus veel groente, fruit, volkoren producten (i.p.v. de witte versies), enzovoort.

Minderen met suiker: 3 recepten

Omdat zelfgemaakt sowieso het lekkerste is, deel ik tot slot nog drie recepten met je waarin geen toegevoegde suiker voorkomt. De zogeheten balans-recepten of verantwoorde baksels. Voor alle andere lekkere recepten die je onder het kopje ‘bakken’ vindt, kun je uiteraard ook kiezen voor een suikervervanger. Enjoy!

Appelkoeken
Bak je graag voedzame tussendoortjes voor jezelf en de kids? Deze appelkoeken zijn super lekker en perfect in te vriezen. Hup, zo in de trommel naar school.

Dikkerdtjes
Ooit dikkerdjes gegeten of gemaakt? Van die dikke klein pannenkoekjes met vulling… Een aanrader als 10-uurtje! Lees snel verder voor het recept.

Gezonde ontbijtmuffins met blauwe bessen
Ontbijten met muffins klinkt heel prima toch? Met deze ontbijtmuffins is het ook nog een voedzaam en gezond ontbijt. En heel geschikt als tussendoortje…

Ben jij je bewust van hoeveel (toegevoegd) suiker je dagelijks binnenkrijgt? Of ga je er vanaf nu (weer) iets beter op letten? Ik ben benieuwd hoe jij in de haat-liefdeverhouding met suiker zit en of je gebruikmaakt van suikervervangers als je zoete trek hebt. 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een reactie