Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

salad days foto.jpg

Salad days | Ajda Mehmet

Vorig jaar mocht ik al ‘Vers uit de oven’ reviewen nu ligt het nieuwste boek van Ajda Mehmet voor me: Salad days. Als salade liefhebber word ik uiteraard erg blij van een boek vol salade recepten. Terwijl ik kookboeken doorblader, noteer ik altijd gelijk mijn favorieten, die ik onderaan deze review ook met je deel. Let’s go! 

De in Londen geboren Ajda Mehmet is roodstylist en receptenontwikkelaar. In 2020 besluit ze haar baan op te zeggen en een creatievere invulling aan haar carrière te geven. Inmiddels werkt ze in Nederland voor verschillende merken en doet ze de roodstyling van kookboeken, commercials en redactionele campagnes. Haar kracht ligt in storytelling, haar stijl is poëtisch en de recepten en foto’s reflecteren haar liefde voor eten. In 2019 verscheen haar eerste kookboek ‘Vers uit de oven’. (Bron: omslag) 

Wat je kunt verwachten van Salad days

‘Salad days’ telt 167 pagina’s vol met recepten en prachtige foto’s waarvan het water je in de mond loopt. Na een praktische inhoudsopgave en een voorwoord van Ajda vind je de hoofdstukken Leafy, Crunchy, Hearty, Soft, Sort-of salads en Salad sides. Achterin het boek vind je nog een handig receptenoverzicht, een register en een dankwoord.

De recepten zijn grotendeels vrij eenvoudig te maken maar met een geweldig resultaat. Voedzame, kleurrijke salades waarmee je eenvoudig aan je portie dagelijkse groeten komt. Achterin het boek vind je in het hoofdstuk ‘Salad sides’ nog wat handige dressings, toppings en andere extra’s waarmee je iedere salade kunt aankleden.

Mijn favorieten

Zoals ik al zei, heb ik weer een fijn lijstje met favorieten. Ik noteer meestal 10 recepten waar ik gelijk mee aan de slag wil en/of er ronduit heerlijk uit vind zien. Dit zijn ze uit ‘Salad days’:
1. Salade van leftover kip met gegrilde sla en broodkruim
2. Botersla met zongedroogde toast, kappertjes en ansjovisdressing
3. Little gem en bloedsinaasappel met granaatappel en cayenneolie
4. Watermeloen en halloumi met frisse munt-pistachedressing
5. Crispy tostada-salads met chipotle bonen, chorizo en halloumi
6. Dreamy aardappel-ansjovissalde
7. Sticky gember-rundvlees en furikake rijst bowl
8. Komijn-venkelzaak-aardappels met olijven en ei
9. Snelle ingemaakte gember
10. Lente-ui-flensjes

Voor iedereen die graag salades eet, is dit boek echt een aanrader voor de boekenplank! Hier krijgt het boek van Ajda een plekje in de boekenkast.  

(Dit blog bevat affiliate links.)

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord