Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

#pumpkinbookstack foto

Happy pumpkin day! #pumpkinbookstack

Happy pumpkin day! Ik vond het een mooie reden om een #pumpkinbookstack te maken met boeken uit de boekenkast. Leuk plaatje toch? Omdat je misschien best meer wil weten over een of meerdere boeken uit deze stapel, zet ik ze hieronder voor je op een rijtje. 

Pumpkin Day is een Amerikaanse feestdag waarop alle aandacht voor de oranje pompoenen is. Hoewel we pompoenen vaak associëren met Halloween en ze gebruiken als decoratie in en om het huis, zijn pompoenen ook regelmatig in menig keuken te vinden als ingrediënt van de maaltijd in de herfst. Ze zijn niet alleen een van de bekendste bronnen van bètacaroteen (een antioxidant die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A), maar pompoenen zitten ook boordevol vezels, kalium en vitamine C. 

#pumpkinbookstack

Strooigoed | Anne-Marij de Koning

Het lekkerste strooigoed maak je zelf! Miljoenen kleine verleiders rollen jaarlijks van de productieband maar niets is zo leuk als thuis zelf strooigoed maken. Ga met of zonder je kinderen aan de slag en maak de lekkerste pepernoten, muisjes van marsepein en gevuld speculaas. Met ‘Strooigoed’ in de hand kun je de leukste creaties maken: je eigen chocoladeletters, taaitaaipoppen, borstplaat, schuimpjes en meer. Bovendien geeft ‘Strooigoed’ je ook recepten voor geglazuurde kerstkransjes en een huisje van gingerbread. Serveer op pakjesavond een over de top worteltaart met witte chocolade en kruidnoten of vegan brownie kadootjes met kokos. Dit boek brengt je helemaal in de sfeer voor de Sinterklaasperiode en geeft een kleine toegift naar Kerst. Maar eigenlijk kun je dit boek bij elke gelegenheid tevoorschijn halen: Sinterklaas, Kerst, verjaardagspartijtjes en meer. Of zomaar, in het weekend: want een lekkere banketstaaf met amandelspijs gaat er altijd wel in! (Bron: omslag)

Ik hou je vast | Marina Folkers

Millie woont in Londen, waar ze een appartement deelt met haar beste vriendin en werkt voor The Guardian. Een relatie heeft ze niet, maar verder heeft ze een leuk leven. Eén keer per jaar, op haar verjaardag, staat ze zichzelf toe terug te denken aan Ethan, de man die haar hart gebroken heeft. Millie zit met te veel vragen om hem helemaal los te kunnen laten. Als ze voor haar werk een artikel mag schrijven over een bedrijf waar Ethan werkt, denkt ze dat dit de manier is om weer met hem in contact te komen. Maar Ethan doet net alsof hij haar niet kent. (Blog: omslag)

Ik vergeet je niet | Gillian King

Maddy heeft altijd in de schaduw van haar zus Elisa gestaan. Elisa was overal goed in en werd op handen gedragen door hun ouders. Zij wel. Maar Elisa is er al veertien jaar niet meer. Op een dag loopt Maddy op een terras in de stad Frenkie tegen het lijf, het ex-vriendje van haar zus. Zij herkent hem meteen, hij haar niet. Ze weet weinig van hem, maar één ding is zeker: Frenkie is foute boel. Want wat is er destijds tussen hem en Elisa gebeurd? Is hij wel te vertrouwen? En waarom staat hij daar zo ongelooflijk sexy te doen, zodat ze daar niet meer helder over na kan denken? (Bron: omslag)

De gezondste opa van Europa | Erna Sassen William Cortvriendt

Opa John heeft een varkentje gekocht om een wedstrijd mee te winnen. Wat voor wedstrijd weet hij nog niet precies, hij denkt iets met schoonheid. Een varken kan volgens opa alleen een schoonheids-wedstrijd winnen als hij lekker dikke billen heeft. Dus daar moet nog even aan worden gewerkt. Gelukkig zijn varkens alleseters. Net als mensen. Elke dag haalt opa bij de bakker het afgekeurde brood en gebak op: croissantjes en krentenbollen van net over de datum, roze koeken, gevuld speculaas… het varken vindt alles lekker. Opa John trouwens ook. Maaike ziet het allemaal met lede ogen aan. Tegelijkertijd met het varken zit opa John zichzelf vet te mesten. Volgens haar kan opa beter mikken op een ander soort wedstrijd. Iets met sport of zo? Het is toch helemaal niet gezond om dik te zijn? (Bron: omslag)

Good food | Laurianne Ruhe

Dit boek staat boordevol inspiratie, tips en recepten om in één maand de beste versie van jezelf te worden! Gezond leven betekent niet dat je de rest van je leven worteltjes moet knagen of een dieet moet volgen, integendeel. Met de GoodFood-methode valt gezond eten volgens de 80/20-regel eenvoudig te integreren in je dagelijks leven. Zelfs wanneer je een borrel of feestje hebt, je onderweg bent, op kantoor zit of uit eten gaat. Laurianne Ruhé laat zien dat er voor iedere ongezonde gewoonte, een gezond en vaak nog lekkerder alternatief bestaat. Door slechts een paar ingrediënten te vervangen kun je je favoriete junkfood blijven eten en is het spontaan Good Food geworden. Naast de uitgebalanceerde recepten en praktische tips zet Laurianne helder uiteen waarom je bepaalde voeding beter kunt laten staan en welke alternatieven er zijn. Begin vandaag nog met het maken van gezondere keuzes en gun jezelf een healthy, happy life! Good Food geeft je energie en maakt stralend, slank en blij! (Bron: omslag)

Easy dinners | Louise de Brabandere

Dit boek helpt met de dagelijkse ‘wat gaan we eten-struggle’. Veel mensen ontzien het zich om vers te koken tijdens de week. Maar koken kan ook heel snel en efficiënt gaan, zonder aan smaak in te boeten. Met deze recepten wil Louise dan ook mensen inspireren met recepten en tips die goesting geven om toch de (kleine) moeite te doen om vers te koken in plaats van Deliveroo te bestellen of pizza uit de diepvries te toveren. Want koken tijdens de week hoeft helemaal niet gecompliceerd te zijn of lang te duren om lekker te zijn. (Bron: omslag)

Slow | Louise Franc

Wanneer de dagen korten en de buitentemperatuur daalt naar winters, is er geen betere plek binnenshuis dan de keuken. Het is de perfecte tijd voor echt comfort food: rijkgevulde soepen, langzaamgegaard vlees en gevogelte, krachtige curry’s, gegratineerde groenteschotels en verwarmende desserts. Van het fornuis en uit de oven. ‘Slow’ biedt de beste hartverwarmende recepten: van dampende bonensoep en ‘clam chowder’, risotto met geroosterde pompoen en salie, vis in zoutkorst kalkoen met een vulling van cranberry’s en chorizo, ‘beef Wellington’ en langzaamgegaarde lamsschouder op Griekse wijze. Van voorgerecht tot en met dessert is ‘Slow’ het ideale kookboek: met een praktische indeling en een keur aan internationale receptuur, van Indonesische rendang tot en met Yorkshire pudding. Van echte klassiekers als ossobuco met gremolata tot en met minder bekende gerechten als gekonfijte zalm met venkel en sinaasappel, inclusief bijgerechten. (Bron: omslag)

Het Nederlands bakboek | Gaitri Pagrach-Chandra

Nederland een land zonder culinaire cultuur? Onzin! In Het Nederlandse bakboek van Gaitri Pagrach-Chandra ontdek je dat als het gaat om bakken, Nederland juist een lange traditie en eigen identiteit heeft. Net als de Fransen hebben wij een unieke bakcultuur, met baksels voor allerlei feestdagen, zoals de oliebol of Duivekater, en streekgebonden baksels, zoals de bekende bolus en de misschien minder bekende Amsterdamse korstjes. Vaak zitten er achter het ontstaan van deze baksels de mooiste verhalen. In dit historische receptenboek lees je die verhalen én vind je alle recepten. (Bron: omslag)

En, heb jij nieuwe boeken aan je te-lezen-lijstje kunnen toevoegen? Hier vind je nog veel meer boekentips >>
Als je ook een #pumpkinbookstack gaat maken, tag je me dan? Vind ik leuk! 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord