Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

pastry crush foto

Pastry crush | Jaline Vandromme

Soms krijg je een boek onder ogen dat in alle opzichten prachtig is. Pastry crush is zo’n boek. Heel mooi vormgegeven en de foto’s laten stuk voor stuk kunstwerkjes zien. Uiteraard allemaal voorzien van recepten zodat je zelf aan de slag kunt. 

Millefeuillie, baba au rhum, Saint Honoré, Paris-Brest, Forêt Noire… Gebakjes die je over de hele wereld kunt eten. Het zijn de zogenaamde klassiekers van de Franse patisserie. Jaline Vandromme, winnares van Bake Off Vlaanderen laat zien hoe deze klassiekers haar geïnspireerd hebben. “Daarom heb ik van mijn favoriete gebak twee varianten gemaakt: een eigen versie, ‘revisité’, en een dessert dat erop is geïnspireerd. Ik hoop dat ik je inspireer om hetzelfde te doen. Vervang wat je zelf niet zo lekker vindt of wat je niet in huis hebt door iets anders, laat weg en voeg toe. en vooral: leef je uit in de keuken.” (Bron: omslag)

Wat je kunt verwachten van Pastry crush

pastry crush omslagPastry crush telt 214 pagina’s met 55 met recepten voor kunstwerkjes, allen voorzien van foto’s waarvan het water je in de mond loopt. Het boek is na een inhoudsopgave en voorwoorden van Herman den Dender en Jaline, ingedeeld in de hoofdstukken Gebak- en dessertvariaties op klassiekers, Tea time, Crèmes en mousses en Degen en Meringues/glaçages/pralines. Tot slot vind je achterin het boek nog hoofdstukken over speciale ingrediënten, basic stuff, baktermen en technieken en chocoladetechnieken. Na een dankwoord volgt nog een een handig receptenregister en er is ruimte voor je eigen notities.

Over Jaline Vandromme

Jaline werd dit jaar, als achttienjarige, winnares van Bake Off Vlaanderen. De jongste deelnemer. Na afloop van het programma stopte ze met haar studie en nu werkt ze als patissier in het atelier van Bake Off jurylid Herman van Dender. Je vindt Jaline ook op Instagram.

Mijn favorieten uit Pastry crush:

Ik noteer tijdens het doorbladeren van een nieuw kookboek, meestal gelijk 10 recepten waar ik mee aan de slag wil en/of er ronduit heerlijk uit vind zien. Je snapt dat dat ook deze keer geen enkel probleem was:

1. Tarte tropé zienne met oranjebloessemcrème
2. Baba exotique  met kokos en passievrucht
3. Dame blanche profiterol
4. Mini-flans
5. Mont-blanc met blauwe bessen en cassis
6. Millefeuille van chocolade met frambozen en witte-chocolademousse
7. Entremet van kokosmousse en aardbei
8. Cheesecake met framboos
9. Mallowcake met passievrucht
10. Nougat

Nu bak ik graag en vaak hoor, maar de recepten in Pastry crush zijn echt next level. Prachtig en bijna zonde om op te eten! Het boek krijgt hier in ieder geval een mooi plekje in de boekenkast, zodat ik er regelmatig doorheen kan bladeren. Mocht je meer boekentips leuk vinden, kijk dan eens hier >>

 

(Dit artikel bevat affiliate links.) 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een reactie