Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Nederland Leest 2018: dit jaar is het thema Voeding

Nederland Leest 2018: dit jaar is het thema Voeding

In november is het tijd voor Nederland Leest, een evenement ter bevordering van het lezen van boeken dat jaarlijks plaatsvindt. Tijdens dit evenement wordt een boek weggegeven in openbare bibliotheken, waar het door leden gratis kan worden afgehaald. Dit jaar is er gekozen voor het thema Voeding en een bijzonder geschenkboek waaraan onder andere Marion Pauw en Pierre Wind een bijdrage leveren. Ik blik vast vooruit naar wat je verwachten kunt. 

Het geschenkboek bestaat uit een menu van vijf uiteenlopende gangen, afgewisseld met diverse smaakmakers die vertellen wat Nederland eet en leest over eten. De auteurs zijn vijf specialisten die het thema elk vanuit hun eigen expertise en stijl benaderen. Zo vormt het boek een verfijnd menu met fictie en non-fictie, spanning en wetenschap en natuurlijk heerlijke recepten. (Bron: www.nederlandleest.nl)

Wat kun je verwachten van Nederland Leest 2018

Je bent wat je eet… Hoewel ons eetpatroon van nu niet meer te vergelijken is met dat in de steentijd om maar een voorbeeld te noemen, is een ding niet veranderd: zonder eten houdt ons bestaan snel op. En nog sneller zonder drinken.

Volgens de wereldberoemde schrijver Umberto Eco heeft voedsel zelfs de geschiedenis bepaald. Toen hem gevraagd werd wat in zijn ogen de belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar was, antwoordde hij ‘De veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw. Hun toegenomen voedingswaarde heeft ons slimmer gemaakt en zo de Renaissance mogelijk gemaakt. (Bron: www.nederlandleest.nl)

We kennen allemaal de smaken zout, zoet, zuur en bitter. Niet zo lang geleden is daar ook nog unami bijgekomen. In het verlengde van dit aantal, vijf, koos Nederland Leest ook vijf subthema’s:

1. Koken
2. Cultuur & Lifestyle
3. Gezondheid
4. Voedingstechnologie
5. Milieu

Bij de nieuwe bibliotheek in Almere, waar ik een deel van de week werk, besteden we ook aandacht aan Nederland Leest. De exacte plannen houd ik nog even voor me, maar geloof me dat het een leuke maand wordt om naar de bibliotheek te komen. En niet alleen om je gratis exemplaar van het geschenkboek op te halen.

Leuk weetje: als je het boek straks in handen hebt, kom  je ook een boekentip van mijn hand tegen 😉

Ook aan de jeugd is gedacht

Naast het gratis geschenkboek voor volwassenen is er sinds 2016 ook een Junioreditie verkrijgbaar tijdens Nederland Leest. Deze keer is gekozen voor ‘Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden’ van Jan Paul Schutten. Een super leuk boekje speciaal voor kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar.  Jan Paul Schutten schreef al eerder ‘De wraak van het spruitje’ als Kinderboekenweekgeschenk. Ik heb ze allebei geleend bij de bibliotheek en laat je binnenkort weten wat je ervan kunt verwachten.

Ik kijk nu al uit naar het geschenkboek van Nederland Leest 2018 in november. Vooral omdat het een echt uniek exemplaar is, speciaal voor de bibliotheken gemaakt. Ga jij ‘m ook halen? 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

22 Comments

Geef een reactie