Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

matcha thee voor beginners

Matcha thee voor beginners (met winactie!)

Ik durf het bijna niet te zeggen als theeliefhebber, maar ik had tot voor kort nog nooit matcha thee geproefd. Op een of andere manier was het er gewoon nog niet van gekomen. Tot ik begin juni bij het Blogger by Nature event Mr & Mrs Tea tegenkwam. Zij hadden voldoende matcha thee meegenomen om iedereen te laten proeven. And so I did…

Thomas, Mr Tea, liet stap voor stap zien hoe je matcha thee bereid. Want het is niet een ‘gewone’ thee die je maakt met een zakje of door losse theeblaadjes te overgieten met heet water. Eenmaal opgeklopt en voorzien van een schuimlaag, was het tijd om te proeven. En alleen van die knalgroene kleur van matcha wordt je al vrolijk. Mijn oordeel: een super zachte thee met een rijke groene thee smaak. Volgens Thomas staat de smaak gelijk aan ‘unami’, de vijfde wetenschappelijke smaak naast zoet, zuur, zout en bitter.

Hoe maak je dat eigenlijk, matcha thee?

Zoals ik al zei, matcha is geen thee zoals je gewend bent. Het zit niet in een theezakje en het zijn ook geen blaadjes, het gaat om een poedervorm. Die poedervorm heeft het omdat het hele theeblad geoogst wordt, welke vervolgens gemalen wordt tussen granieten schijven.

De groene thee die van kleine theevelden in de provincie Kyoto komt, wordt nog op de traditionele manier tot matcha verwerkt. Afhankelijk van de beoogde kwaliteit worden de planten gedurende twee tot zes weken beschaduwd. De felgroene blaadjes worden in het voorjaar met de hand geplukt. De theeblaadjes worden gedroogd, de bladnerven verwijderd, het bladvlees wordt zeer fijn vermalen tussen granieten molenstenen en tenslotte luchtdicht verpakt. (Bron: www.mrmrstea.nl)

De gezondheidsvoordelen van matcha thee

Matcha staat bekend als een superfood omdat het 10x meer antioxidanten bevat dan ‘gewone’ groene thee. Leuk weetje: het geeft je een verhoogd concentratievermogen, helpt je om je stressniveau te verlagen, gaat ouderdomseffecten tegen en verbetert de vetverbranding. Allemaal fijne dingen toch? Een kopje matcha staat gelijk aan 10x zoveel antioxidanten dan in 10 kopjes groene thee. Qua cafeïne bevat een kop matcha ongeveer een kwart van een kop koffie en doordat de cafeïne geleidelijker wordt afgegegeven heeft het een landuriger en prettiger effect.

In 1191 bracht de zenmeester Eisai het fenomeen groene poederthee uit China naar Japan. Matcha gold lang als ‘het geheime medicijn’ aan het hof van de keizer en de elite. In de 16e eeuw gaf een volgende zenmeester de geschiedenis van de thee in Japan een nieuwe impuls: Sen-no-Rikyu creëerde de theeceremonie, waarin matcha de hoofdrol vervult. Met deze theeceremonie brak matcha door bij de Samoerai. Vandaag is het drinken van matcha een wezenlijk onderdeel van de Japanse cultuur. De unieke smaak en eigenschappen van matcha worden in toenemende mate ook buiten Japan ontdekt. Lady Gaga en Gwyneth Paltrow zijn twee beroemdheden die matcha drinken. (Bron: www.mrmrstea.nl)

Win je eigen starterset matcha thee!

Ik mag van Mr & Mrs Tea een starterset ‘Matcha & Chasen’ ter waarde van € 34,95 weggeven. Deze set bevat een blikje van 30g Superior Matcha, een bamboe klopper en een bamboe lepel. Je hebt 1-2 gram matcha nodig per kopje. Wil jij deze starterset winnen? Laat dan een reactie hieronder achter. Je hebt tot 25 juni de tijd om mee te doen, voor ik een winnaar kies.

Kun je niet wachten om matcha te proeven? Met kortingscode ‘Pukster’ kun je tot 25 juni met 15% korting matcha (en accessoires) bestellen bij Mr & Mrs Tea. Leuk hè!

 

(Dit artikel bevat links naar een samenwerkingspartner.)

10 Comments

Geef een antwoord