Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Leon&León Fries

Leon&León Fries – een friet revolutie

Wat doe je wanneer je gezonder moet gaan eten maar je eigenlijk ook wel friet wil blijven snacken? Nou, dan begin je met je neef aan een zoektocht naar een vezelrijke, koolhydraatarme aardappel en een ‘one of a kind’ coating. Je richt dan ook maar meteen een bedrijf op en vraagt patent aan. Tenminste, als je Leon de Winter heet. Maandag 28 oktober werden de frietjes officieel gelanceerd in hotel Breeze in Amsterdam. Ik was erbij. Zijn de Leon&León frietjes net zo goed als de mediahype ons doet geloven?

Wat in de zak zit is een klein wonder – Leon de Winter

Leon&León Fries foto's

Leon&León

Schrijver Leon de Winter en zijn neef, hartchirurg Leon Eijsman, begonnen 7,5 jaar geleden met hun zoektocht naar koolhydraatarme friet. Eerst moest ze op zoek naar de juiste aardappel. Dankzij de aardappelmakers bij HZPC werd de Colomba geselecteerd. De coating, gemaakt door De Korrel, is heel speciaal. Dankzij dit ‘jasje’ blijven de frietjes smeuïg aan de binnenkant en knapperig aan de buitenkant. Gezonder, smaakvoller en gemakkelijk te bereiden. De Leon&León Fries zijn een feit. Een revolutie in de frietwereld!

Beoordeling

Het is een goed plan om een gezonder frietje te ontwikkelen. Want er zijn veel mensen die gezondheidsproblemen hebben maar ook af en toe willen snacken. De frietjes zien er goed uit. Zo goed dat de eerste lading frietjes direct wordt ingepikt. Ik moet dus even op de tweede lading wachten. Ik kan niet anders zeggen dan dat de frietjes heerlijk smaken. Kanttekening: voor het beste resultaat bereiden in de Airfryer. Niet iedereen heeft zo’n apparaat. En je kan dan maar kleine porties maken. Dat zijn de enige nadelen die ik kan bedenken. Of nee, kleine porties zijn goed = gezonder. Dus dan eigenlijk maar één nadeel. Let op: exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Onze zuiderburen eten al héél lang friet. Nederlanders raakten er pas echt mee bekend na de Eerste Wereldoorlog. Dat er best veel te vertellen is over friet, kan je zien en beleven in Brugge. Daar staat het eerste frietmuseum ter wereld. Misschien krijgt deze nieuwe variant binnenkort ook een plekje in dit museum.

Hotel Breeze

Hotel BreezeNiet allen de frietjes zijn de enige in zijn soort. De lancering vindt plaats in Hotel Breeze. Het eerste hotel ter wereld dat energie neutraal werkt. Door zonnepanelen aan de gevels wekken ze hun eigen energie op. En zelfs hun glazen zijn gemaakt van oude wijnflessen. Dit duurzame hotel is te vinden in IJburg, met uitzicht over het IJmeer. Vanuit de Skybar op de tiende etage kijk je zo naar Durgerdam, het eiland Pampus en de windmolens van Flevoland.

Ik had een leuke middag/avond: een schrijver (je bent en blijft een bibliotheek-meisje) een energie neutraal hotel met prachtig uitzicht én friet proeven!

Karlijn woont in Zuid-Holland en werkt daar als bibliothecaris. Haar vrije tijd besteed zij graag aan het luisteren van boze mannen muziek, Netflix en aan het eten van (on)gezond voedsel. Volg haar belevenissen in de plantaardige wereld via @pastpresentetc op Instagram.

Geef een reactie