Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Lekkers uit Oostenrijk

Lekkers uit Oostenrijk : 5x mijn favorieten

Als je aan lekkers uit Oostenrijk denkt, waar denk je dan precies aan? Aan lekkers als apfelstrudel, Mozartkugeln en kaiserschmarrn of heb jij andere favorieten? Ik ben net weer terug van twee weken vakantie in het mooie Oostenrijk en heb genoten. Van de omgeving, de vele wandelingen en van Oostenrijks lekkers. 

Ik kom al in Oostenrijk voor vakantie sinds ik net kon staan. Er zijn dia’s (ja uit die tijd kom ik…) die het keiharde bewijs tonen dat ik zelfs een schone luier kreeg in de Oostenrijkse sneeuw. Jaarlijks keerden we terug. Zeker in de winter en soms ook in de zomer. Uiteraard leerde ik er als klein meisje skiën en ook mijn kinderen gaan al vanaf slechts zo’n 11 weken oud mee op wintersport. En je snapt dat tijdens al die bezoeken een lijstje met favoriet lekkers uit Oostenrijk is ontstaan.

5x Lekkers uit Oostenrijk

1. Voor Milka-chocolade hoef je niet meer naar Oostenrijk, die is hier in overvloed verkrijgbaar. Rum-Kokos Kugeln van Casali daarentegen… Die zijn al sinds ik mij kan heugen onlosmakelijk onderdeel van een vakantie in Oostenrijk. Ik noem het ook wel mijn vakantie-verslaving want die dingen zijn goddelijk. Mozart Kugeln zijn bekender maar doen het voor mij niet. Ieder zijn ding.

2. Nog zo’n dingetje uit mijn jeugd: Dragee Keksi. Omdat ik toen ik kleiner was met name de rum van die ‘rumballen’ niet kon waarderen, waren Dragee Keksi mijn favoriet (en nog steeds vind ik ze lekker). Kleine halvemaanvormige biscuitjes rijk omhuld met chocolade. Heerlijk bij de thee.

3.  Apfelstrudel? Ja bitte! Ik maak zelf thuis ook wel eens apfelstrudel maar dan smokkel ik meestal door kant en klaar bladerdeeg te gebruiken. Ik moet het toch eens ‘from scratch’ gaan maken als ik deze video zie.

4. De man doe je een groot plezier met vers gesneden schinkenspeck van de Oostenrijkse slager. En ik moet toegeven, ondanks dat ik niet zo van spek op brood houd is schinkenspeck wel super lekker. Ook zo uit het handje. Natuurlijk kun je hier ook schinkenspeck kopen of zelfs in Oostenrijk voorverpakt. Maar geloof me, je moet het vers gesneden spul hebben.

5. Pannenkoekenfans worden over het algemeen heel blij van Kaiserschmarrn. Bij mij thuis in ieder geval wel. Ik voeg altijd rozijnen toe die ik wel in Stroh Rum (ook zo’n Oostenrijkse klassieker met maar liefst 80% alcohol) en gebruik een eigen recept. Het originele recept maak je echter zo:

Een rijtje vol met lekkers uit Oostenrijk die voor mij horen bij een vakantie in dat prachtige land. En nee, ik eet dat niet allemaal iedere dag en zeker niet de hele dag. Maar het is vakantie dus net even iets meer snoepen moet kunnen toch? Wat zijn jouw vakantie-favorieten?

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een antwoord