Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Kookboekenweek 2019 foto boeken

Kookboekenweek 2019: kook mee en win!

Van 8 t/m 17 november is het Kookboekenweek 2019 en uiteraard ga ik daarmee aan de slag. Ter gelegenheid van de Kookboekenweek is er ook een special gemaakt van delicious magazine. Daarin vind je onder andere recepten en een interview met Janny van der Heijden, maar ook worden de kanshebbers voor Het gouden kookboek en de delicious publieksprijs genoemd. Ik heb alvast een recept uit een van die boeken gemaakt. Als jij ook aan de slag gaat tijdens deze week, maak je kans op leuke prijzen! Lees je mee? 

Hoewel het best lastig kiezen was, ging ik voor de appel-cranberry kerstbollen uit Home sweet home Xmas van Yvette van Boven. Een heerlijk boek (eigenlijk zijn alle boeken van Yvette dat) met teveel lekkers om op te noemen voor de kerstdagen. Aangezien ook die alweer vlot naderen, koos ik voor dit lekkere bakseltje om vast een beetje in de stemming te komen. Heerlijk voor bij een kop warme chocolademelk of thee maar ook zeer geschikt voor het kerstontbijt of de kerstbrunch.

Ingrediënten:

90 gram roomboter, op kamertemperatuur
125 gram suiker
2 eieren, op kamertemperatuur
125 gram appelmoes
70 ml melk
400 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
schil van halve citroen, geraspt
100 gram gedroogde cranberry’s
1 appel, geschild en in kleine stukjes
poedersuiker

Zo maak je deze appel-cranberry kerstbollen:

1. Verwarm de oven voor op 170 graden.

2. Klop de roomboter en suiker een minuut of drie tot een glad en romig mengsel.

3. Voeg de eieren een voor een toe en blijf mengen.

4. Giet daarna al kloppend de appelmoes en melk erbij.

5. Spatel dan het gezeefde zelfrijzend bakmeel erdoor en de snuf zout.

6. Voeg de citroenrasp, cranberry’s en stukjes appel toe en meng door elkaar.

7. Het deeg moet mooi zacht zijn, niet te droog. Voeg zo nodig nog een paar druppels melk toe.

8. Maak met een grote ijsschep of lepel zes tot acht bollen beslag en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.

9. Laat ze vijftien minuten staan voor het bakken en bak ze dan zo’n 40-45 minuten in de oven.

10. Laat iets afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Dit jaar zijn we de samenwerking met delicious aangegaan om mensen buiten de boekhandel en bibliotheek te inspireren betreft de mooiste kookboeken. Door deze samenwerking is er een speciaal tot stand gekomen (onderdeel van de pre-kerst editie van delicious), welke vlak voor de Kookboekenweek, verschijnt. Een Kookboekenweekspecial met daarin 16 pagina’s met actuele kookboekentrends , een interview met Janny van der Heijden, juryvoorzitter van Het Gouden Kookboek, en aandacht voor de nominaties van Het Gouden kookboek en de delicious. publieksprijs. Kortom een special die geheel in het teken staat van de mooiste, leukste, beste, informatiefste, coolste kookboeken om ook zelf mee aan de slag te gaan. En deze kookboeken zijn natuurlijk te vinden in de boekhandel en bibliotheek. (Bron: www.kookboekenweek.nl)

Kookboekenweek 2019: winactie!

Om de Kookboekenweek nog leuker te maken, heeft de nieuwe bibliotheek een leuke winactie bedacht. Wat je moet doen om kans te maken? Lekker koken! Nou ja, er komt iets meer bij kijken maar dat is zo geregeld:
1. Leen een kookboek uit de bibliotheek.
2. Kook een recept uit het boek.
3. Maak een foto van het gerecht, samen met het kookboek.
4. Stuur je foto en recept in via dit formulier, voor 15 december 2019, en maak kans op een van de dinerbonnen van restaurants in Almere.

De mooiste foto’s die worden ingestuurd, worden gedeeld via de social media kanalen van de nieuwe bibliotheek. Leuk toch!

Heb je net als ik een liefde voor kookboeken? Ga dan snel naar de bieb tijdens de Kookboekenweek voor een fijne dosis kookinspiratie en ga aan de slag! Neem dan ook gelijk de delicious kookboekenweekspecial mee.

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie