Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

Kaaskenner word je zo Tristan Sicard

Kaaskenner word je zo | Tristan Sicard

Er werd weer een leuk boek gebracht: ‘Kaaskenner word je zo’ van Tristan Sicard. En laten we hier in huis nu best een paar kaasliefhebbers hebben. Met maar liefst 271 pagina’s heeft dit boek vast een heleboel nieuws te melden waar we ons voordeel mee kunnen doen toch? 

De Franse journalist Tristan Sicard opende in 2011 samen met zijn tweelingbroer een kaaswinkel in Lille. In het oude pandje worden op de begane grond de meest uiteenlopende kazen uit verschillende streken verkocht, terwijl op de eerste verdieping een kaasbar huisvest waar gasten naast kaasplankjes ook dagelijks specials met kaas en desserts kunnen eten. In zijn eerste boek verenigt Tristan nu zijn passie voor schrijven en kaas. 

Wat je kunt verwachten van ‘Kaaskenner word je zo’

In ‘Kaaskenner word je zo’ worden maar liefst 420 verschillende kazen behandeld. Ik wist niet eens dat er zoveel verschillende kazen bestaan. Iedere kaas wordt omschreven met nauwkeurige productinformatie en duidelijke illustraties. Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken:

 1. De herkomst van kaas: geschiedenis en productie
  Terug naar de bron en naar de boerderij om alle fases van de kaasproductie te ontdekken en te begrijpen waarom kaas wordt onderverdeeld in elf groepen.
 2. Kaassoorten van over de hele wereld
  Meer dan vierhonderd kazen om te (her)ontdekken, met vermelding van hun eventuele Europese kenmerken.
 3. Terroir en geografie
  Waar komen de kazen die in hoofdstuk 2 worden beschreven eigenlijk vandaan? En onder welke omstandigheden worden kazen met een keurmerk geproduceerd? Een reis door de wereld van kaas met twintig kaarten.
 4. Proeven en genieten
  Hoe krijgt kaas zijn smaak, geur en textuur? En wanneer en hoe eet je kaas? Welke combinaties werken het beste voor welke groep? En hoe stel je een klassiek of origineel kaasplankje samen? Alle geheimen van proeven en genieten onthuld.

Niet alleen is het een leerzaam boek, het is straks een eitje om de ideale kaasplank samen te stellen. En ook handig: je ontdekt de perfecte wijn-kaascombinatie’s.

Behalve ‘Kaaskenner word je zo’ zijn er ook nog ‘Wijnkenner word je zo’, ‘Bierkenner word je zo’, ‘Cocktailkenner word je zo’ en ‘Koffiekenner word je zo’. Stuk voor stuk leuke cadeautjes voor de liefhebbers. Mocht je nog zoeken naar kerstcadeautjes…

Titel: Kaaskenner word je zo
Auteur: Tristan Sicard
Prijs: € 24,95

Koop bij bol.com

 

(Dit artikel bevat affiliate links)

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt een deel van de week als communicatieadviseur bij de gemeente Almere.

Geef een reactie