Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

  • Home
  • /
  • Ander leuks
  • /
  • Je vakantie begint met boeken: 10x feelgood boekentips
Je vakantie begint met boeken: 10x feelgood boekentips foto

Je vakantie begint met boeken: 10x feelgood boekentips

Je vakantie begint met boeken! Of je nu naar het buitenland gaat of thuis blijft, de zomervakantie is een heerlijke periode om in de relaxstand te gaan met een fijn boek. Zoals je waarschijnlijk al weet, lees ik graag en vaak én werk ik bij De Nieuwe Bibliotheek. Ik lees graag luchtig materiaal, een beetje zoals je Netflix consumeert. Verstand op nul en van een fijn verhaal genieten. In dit blog deel ik dan ook 10 zomerse feelgood boekentips met je en andere aanraders. Kijk je mee of er voor jou leesinspiratie bij zit? 

Je vakantie begint met boeken: 10x feelgood boekentips

Stranddagboek | Emily Henry
Zucht… wat een heerlijk boek dit. Over January en Gus die allebei een boek moeten schrijven. Als dat maar niet wil lukken, spreken ze af elkaars boek te schrijven. Ondertussen hebben ze genoeg te verwerken en vinden ze elkaar best ingewikkeld. Of hangt er dan toch liefde in de lucht…

“January is een hopeloze romanticus die vertelt over haar leven alsof ze in haar eigen feelgoodromans figureert. Gus is een serieus en literair type die gelooft dat ware liefde een sprookje is. Maar January en Gus hebben meer gemeen dan je zou denken. Ze zijn allebei blut. Ze hebben een gigantisch writer’s block. En ze moeten een bestseller schrijven voor de zomer voorbij is. Op een avond sluiten ze de weddenschap om elkaars boek schrijven, met het risico dat als ze in elkaars huid kruipen hun leven voorgoed verandert. Maar er wordt niemand verliefd. Beloofd.” (Bron: omslag)

Meer dan ooit | Marina Folkers
‘Onder de sterren van Montpellier’ was al heerlijk om te lezen maar dit boek van Marina Folkers is nóg fijner. Over Lucie die van de ene ellende in de andere terecht komt en naar Frankrijk (en oude liefde David) vertrekt om aan de nachtmerrie te ontsnappen.

Marina Folkers neemt je in ‘Meer dan ooit’ mee naar Frankrijk. Enige tijd na de dood van haar man doet Lucie een schokkende ontdekking. Ze neemt ontslag en gaat impulsief naar Frankrijk, op zoek naar haar oude liefde David. Maar David zit helemaal niet op haar te wachten. (Bron: omslag)

De roadtrip | Beth O’Leary
Over Addie en haar zus Deb die op wonderlijke wijze met Dylan, de ex van Addie, zijn beste vriend Marcus en Rodney (die niemand eigenlijk kent) in dezelfde auto belanden. Allemaal op weg naar een bruiloft. Een roadtrip die bol komt te staan van ongemakkelijke, wonderlijke, bizarre, romantische en grappige momenten. Zo geschreven dat je alleen maar wil doorlezen om te ontdekken hoe het zit.

Addie en haar zus Deb zijn voorbereid op een epic roadtrip van het zuiden van Engeland, waar ze wonen, naar een bruiloft in Schotland. Snacks, playlist, route: alles ligt klaar.  Eén kleine botsing later, en hun Mini heeft opeens drie extra passagiers: Dylan, Addie’s ex-vriend; zijn beste vriend Max, die meer issues heeft dan een gemiddeld weekblad; en de onbekende Rodney, die niemand eigenlijk kent maar die ook een lift naar de bruiloft nodig had.  Wat zal het eerder begeven, de auto of de gespannen vrede tussen de passagiers? (Bron: omslag)

Het geheim van Belmonte | Antionia Riepp
Zo’n boek waar je zonder verwachtingen aan begint om het vervolgens in één keer uit te willen lezen. Als je de stijl van ‘De zeven zussen’ kunt waarderen, waarbij heden en verleden door elkaar lopen, dan vind je dit boek ook vast net zo’n succes als ik.

Een prachtige familiesaga met als setting het betoverende Belmonte Calabro. Wanneer haar grootmoeder Franca onverwacht sterft, erft Simona, een Italiaans-Duits gastarbeiderskind van de derde generatie, een huis in de Italiaanse Marken waarvan ze het bestaan niet kende. De jonge landschapsarchitecte uit Allgäu vertrekt naar het verre Belmonte, een dromerig, middeleeuws dorp op een heuvel waar de tijd lijkt stil te staan. Daar vindt ze het levensverhaal van Franca op cassettes. Beetje bij beetje volgt Simona de sporen van haar voorouders van een verlaten klooster naar een landgoed met een verlegen eigenaar, waar ze uiteindelijk een angstaanjagende waarheid ontsluiert. (Bron: omslag)

Nee heb je | Charlotte de Monchy
Hoewel ik er echt even in moest komen, las ik dit boek daarna in rap tempo uit. Wat een leuke zussen en wat een leuke mannen ontmoeten ze daar op Bali. En hoewel ik niets met water heb, behalve in de badkuip en jacuzzi, zou ik bijnnnna ook willen leren surfen. Fijn boek!

Als Bobbie bij de bedrijfscoach zit en er alleen maar testbeeld op haar netvlies verschijnt, beseft ze dat ze misschien toch wel een beetje overwerkt is. Gelukkig heeft haar baas een klusje voor haar op Bali, het eiland waar haar zus Lauren woont, met wie ze al negen jaar gebrouilleerd is. Ze hoeft alleen de uitkoop van een surfschool te regelen, zodat het bedrijf daar een luxe resort kan bouwen. Daarna heeft ze tijd zat om de ruzie met Lauren bij te leggen en zichzelf op te laden op een wit bountystrand. Op Bali pakt het allemaal heel anders uit dan verwacht. De eigenaar van de surfschool, ene Samuel, zegt doodleuk niets voor de verkoop te voelen. En haar zus staat ook niet echt te springen als Bobbie onverwachts met een enorme koffer op de veranda van haar restaurant staat. Bobbie is er toch van overtuigd dat ze beiden zal kunnen ompraten en ze boekt om te beginnen een paar surflessen bij Samuel. Maar de relaxte levenshouding, het heerlijke klimaat en de charmes van haar surfleraar missen hun uitwerking niet. Is het misschien zijzelf die het roer radicaal moet omgooien? (Bron: omslag)

Welkom in Ferry Lane | Nicola May
Een heerlijke feelgood roman, zoals gebruiken van Nicola May, waarin we kennismaken met Kara. Als ze ontdekt dat haar vriend vreemdgaat zet ze, na jarenlang zijn vreselijke gedrag ‘gewoon’ te hebben gevonden, eindelijk een punt achter de relatie. Wat volgt is een onrustige periode waarin haar lieve opa overlijdt, haar vader een nieuwe relatie krijgt, ze een kamer in haar appartement verhuurt en ze eigenlijk niet zo goed weet hoe het verder moet. Gelukkig is Billy er altijd voor haar. Als ze een brief ontvangt van een anonieme afzender met daarin een uitnodiging om naar New York te reizen, besluit ze na veel wikken wegen de stap te wagen. Tijden de reis vol verrassingen en nieuwe ervaringen wordt het Kara steeds duidelijker wat ze wel en niet wil. Durft ze eenmaal terug in haar dorpje in Cornwall eindelijk de liefde van Billy te beantwoorden?
Als deel 1 bevalt, het is een serie van in totaal 3 boeken! Check de review van deel 2 en van deel 3.

Het winkeltje in Cocklebarry Bay | Nicola May
Het eerste boek uit een serie: het winkeltje in Cockleberry Bay? Over Rosa die uit het niets een winkel erft in een klein dorpje. Maar van wie? Dat blijft een raadsel tot het eind van het boek. Ondertussen zorgt de winkel ervoor dat Rosa een doel heeft in het leven en dingen op hun plek vallen.

Het zit hoofdpersoon Rosa Larkin niet mee. Haar leven in Londen is een complete puinhoop. Als ze een vervallen winkel erft in een dorpje in Devon, denkt ze eerst aan verkopen. Het geld kan ze goed gebruiken om de boel op orde te krijgen. Helaas voor haar zit er een clausule bij de erfenis waarin bepaald is dat het winkeltje niet verkocht mag worden. Ze mag het alleen nalaten aan iemand die het verdient. Rosa besluit het een kans te geven en vertrekt met haar teckel Hot naar Devon. Ze zet alles op alles om het winkeltje in Cockleberry Bay tot een succes te maken. Maar ze kan het niet alleen. Gelukkig zijn er genoeg locals die haar een handje willen helpen… of tegenwerken. Nicola May stopt in ‘Het winkeltje in Cockleberry Bay’ lekker veel kleurrijke personages en allerlei twists. Je leeft van begin tot eind met Rosa mee en waant je echt in Engeland. (Bron: omslag)

Baquette met jam voor twee | Wendy Brokers
Pfoe wat een verhaal. Net wanneer je denkt dat het allemaal wel erg zoet wordt, geeft wat in het verleden is gebeurd een andere wending aan het verhaal. Het deed me qua sfeer denken aan good old ‘Dirty Dancing’. Maar dan in een Nederlands jasje. Fijn verstand-op-nul boek voor in de zon.

Lize de Ruiter heeft na de dood van haar vader zo haar redenen om Nederland tijdelijk te verruilen voor het zonnige Zuid-Frankrijk. Een zomer lang werken op de camping van een vroegere vriend van haar vader lijkt haar een ideale manier om haar problemen even te vergeten en haar leven weer op de rit te krijgen. Mannen zijn voorlopig uit den boze. Maar de onwaarschijnlijk knappe sportinstructeur van de camping steekt zijn interesse niet onder stoelen of banken, net zo min als de charmante zoon van de campingeigenaar. En als de persoon die ze het hardst probeerde te ontvluchten dan ook nog ineens voor haar neus staat, kan Lize er niet langer onderuit: je kunt de waarheid wel ontkennen en ervoor weglopen, maar die struisvogeltactiek kan je zomaar de liefde van je leven kosten. (Bron: omslag)

Ik zie je op het strand | Jill Mansell
Jill Mansell is niet voor niets populair: want ook dit boek is weer heerlijk, zeker om mee te nemen op vakantie. Licht voorspelbaar en toch komen er verrassende wendingen voorbij. Ben jij Jill Mansell-liefhebber?

Clemency is niet op zoek naar de liefde als ze Sam ontmoet in het vliegtuig. Maar aan het eind van de vlucht hebben ze een echte klik. Dit voelt als iets heel speciaals… maar hij verdwijnt helaas uit haar leven. Drie jaar later woont Clem weer in haar geboortedorp in Cornwall. Als haar stiefzus Belle uit Londen overkomt, verwaander dan ooit nu ze de perfecte man heeft gevonden, is Clem blij voor haar, echt waar… tot ze ontdekt wie Belles perfecte man is: Sam! (Bron: omslag)

Zomer in het Duincafé | Debbie Johnson
Ok, dit boek las ik echt in rap tempo uit. Wat een geslaagd boek met heerlijke personages en een fijn verhaal dat zich afspeelt op een prachtige locatie. Echt een aanrader! En er zijn nog veel meer delen…

In het Duincafé, gelegen op een winderige heuvel, wordt het heerlijkste eten geserveerd, zoals prachtig gebakken broden, kleurrijke salades en zorgvuldig bereide cupcakes. Voor zowel toeristen als locals is het bouwvallige café met uitzicht op het strand een baken van vrolijkheid, goed gezelschap en geborgenheid. Een plek als geen ander, een plek die vriendschap serveert en waar een hartelijk welkom altijd op de kaart staat. Voor Laura Walker, weduwe en moeder van Lizzy en Nate, is de beslissing om haar tienerkinderen uit hun vertrouwde omgeving weg te rukken en een hele zomer lang in een klein kustplaatsje in Dorset te gaan wonen, niet makkelijk. Haar besluit valt bepaald niet goed bij haar kinderen, en ook haar eigen ouders denken dat ze gek is geworden. Maar haar nieuwe baan in het café, en de mensen die ze daar ontmoet, geven Laura de mogelijkheid weer zichzelf te leren zijn – en heel misschien ook weer lief te hebben. (Bron: omslag)

Hebban.nl

HebbanKen je het platform der platformen voor lezers al? Hebban.nl om precies te zijn. Heerlijk om daar alles wat je leest en gelezen hebt te ‘archiveren’. Ik doe ook dit jaar weer mee met de reading challenge. Je gokt daarbij aan het begin van het jaar hoeveel boeken je denkt te lezen over het hele jaar. Steeds als je weer een boek uit hebt, schuift de teller iets naar rechts. Niet dat het een wedstrijd is om zoveel mogelijk te lezen, maar het is wel leuk om te zien hoeveel je eigenlijk wegleest gedurende een jaar.

Ook fijn van Hebban: je kunt lekker neuzen tussen alle reviews en boeken die verwacht worden. Daarmee vul je dan heerlijk het ‘wil ik lezen’ lijstje op het platform. Anyway, mocht je er tot nu toe nog nooit van gehoord hebben, neem eens een kijkje. Je vindt mijn profiel hier >> Volgen is altijd leuk! Download zeker ook de app, zodat je altijd en overal je online ‘leesdossier’ kunt bijwerken en nieuwe leesinspiratie op kunt doen.

Onlinebibliotheek.nl

kobo e-reader

Ben je lid van de bibliotheek? Wist je dat je dan gratis toegang hebt tot onlinebibliotheek.nl, gevuld met onwijs veel luisterboeken en e-books? Superhandig voor de vakantie, scheelt ruimte en kilo’s in je bagage! Het enige dat je nodig hebt is een tablet of ereader én je login voor de bieb uiteraard. De Online Bibliotheek is ook handig voor kinderen trouwens. Via de jeugdbibliotheek.nl kun je op leeftijd gesorteerd allerlei (lees)tips vinden.

Boek, thee en lekkers

snickerdoodles foto

Voordat je een lekker plekje in de tuin, op het balkon of op de bank zoekt om met je boek neer te ploffen; check even het recept voor snickerdoodles. Terwijl ze in de oven liggen, zet je vast een grote pot thee en je leessessie wordt nóg fijner! Heb je bij de naam ‘snickerdoodles’ associaties met de candy bar Snickers dan kan ik je gelijk uit de droom helpen. Er komt geen pinda aan te pas. Wat wel een absoluut feit is: ze zijn onwijs lekker! Liever een ander bakseltje? Geen punt, je vindt meer dan genoeg lekkere bakrecepten op Pukster.nl!

Heb ik je zo voorzien van voldoende leesinspiratie voor de vakantie? Dan wens ik je een heerlijke leeszomer!

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als Innovatiemanager voor de bibliotheken in Flevoland.

Geef een reactie