Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

honing producten

Een doos vol honing producten: jammie!

Honing is zo’n product dat bij ons altijd in het keukenkastje te vinden is. Kleine broer vindt het lekker op brood, grote broer in de yoghurt, de man vind het beiden lekker en ik gebruik het voor van alles. Als zoetmiddel in baksels, in dressings, door mijn ontbijtjes… 

De doos met honing producten die Lekkerhoning.nl stuurde, werd dan ook met enthousiasme ontvangen. Onder meer drie potten honing, honingrietjes en een stukje echte honingraat; onbewerkter krijg je het niet. Er zat zelfs honingwijn bij! Natuurlijk hebben we geproefd. Als je nieuwsgierig bent lees dan vooral even verder.

Honing producten: wat zat er in de doos…

1. Honingrietjes
Precies wat je denkt dat het is: honing in een rietje. Niet heel bijzonder maar wel handig om mee te nemen voor in de thee bijvoorbeeld.

2. Zomerraathoning
Raathoning is 100% natuurlijk product dat bijen wordt gemaakt. Ze bouwen de raten van bijenwas en daar brengen ze de honing in. Wanneer de honing rijp is, verzegelen de bijen de cellen met een wasdekseltje. Dit wordt dan uit de bijenkast gehaald en in blokken gesneden. Het is bijna zonde om aan te breken want het is een waar kunstwerkje. Maar als we dat gaan doen, laat ik je uiteraard weten hoe het smaakte.

4. Zonnebloemhoning
Mijn favoriet van de drie! Zonnebloemhoning is een crèmehoning en laat ik dat nou extra lekker vinden. Omdat het zo lekker wegsmeert maar ook door de structuur. Deze fruitige versie komt, zoals de naam al zegt, van de zonnebloem die groeit op Europese zonnebloemvelden.

3. Balsemienhoning
Ook super lekker! Balsemienhoning komt uit de Biesbosch, een van de meest bijzondere natuurgebieden van Nederland, en heeft een heerlijke geur en zachte smaak. Het is een lichte honing die lang vloeibaar blijft. Zoals je wel kunt raden verzamelen de bijen daar nectar van de bloemen van de springbalsemien, een eenjarige plant die een hoogte van 2,5 meter kan bereiken.

5. Bloemenhoning
Deze vond ik het minst van de drie maar nog steeds prima honing. Bloemenhoning zit, net als alle andere honingsoorten, vol met vitaminen en mineralen en de smaak is afhankelijk van het jaargetijde waarin de bijen honing winnen. Het is een vloeibare honing, afkomstig van Nederlandse imkers.

Wist je dat Nederlandse bloemenhoning kan helpen bij hooikoorts? Een deel van de pollen die de bijen uit de bloemen en planten halen, komt in de honing terecht. Door deze honing te eten, wordt het lichaam blootgesteld aan de boosdoeners van hooikoorts. Op een natuurlijke manier bouwt het lichaam resistentie op tegen de pollen. (Bron: www.lekkerehoning.nl)

6. Ambrosius Honing-Kruidenwijn Rood
Deze wijn proefden we met vrienden die kwamen eten. Het vergelijk met port werd gemaakt vanwege de zoete smaak. Maarrrr wel met een kruidige bijsmaak die wij niet zo lekker vonden. De wijn is gemaakt op basis van een zoete rode wijn en is verrijkt met lindehoning en propolis en bevordert de eetlust en de nachtrust. En het wordt ook nog eens aanbevolen voor het verhogen van de weerstand.

7. Ambrosius Honing-Cranberrywijn
De Ambrosia Cranberrywijn vond ik lekkerder dan de Kruidenwijn-versie. Hier is de vergelijking met port ook weer op zijn plaats: zoet met een frisse bijsmaak door de cranberry’s. Past goed bij een kaasplankje of hapjesplank. De wijn is verrijkt met puur cranberrysap en lindehoning van Nederlandse imkers. Deze wijn komt uit Italie, Sicilie om precies te zijn.

En toen was de doos leeg, op wat samples van verzorgingsproducten na. Die honig is natuurlijk nog lang niet op, maar gelukkig blijft honing lang goed. Houd jij van honing? En zo ja, heb je een favoriet? 

 

(Dit blogartikel bevat links naar een samenwerkingspartner.)

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

15 Comments

Geef een antwoord