Voor mij staat good food voor bewust kiezen voor wat je eet in plaats van gedachteloos van alles in je mond stoppen. Aandacht voor je voeding door na te denken over voedingswaarde, door zoveel mogelijk zelf te bereiden en daar ook plezier aan te beleven en door anderen daarvan te laten meegenieten. Ik bak en kook dan ook graag en vaak.

het nederlands bakboek foto

Het Nederlands Bakboek | Gaitri Pagrach-Chandra

Het Nederlands Bakboek is een anders-dan-anders kookboek. Het bevat niet alleen meer dan 80 bakrecepten voor typische Nederlandse baksels, je krijgt ook een stukje geschiedenis mee. De foto’s van de recepten zijn natuurlijk een lust voor het oog maar de zwart-wit foto’s van vroeger maken het echt een bijzonder boek

Het Nederlands Bakboek bewijst eens en voor altijd: Nederland heeft een culinaire traditie om trots op te zijn! Van Zuidlaarderbol en Limburgse vlaai tot Goudse mop en Kniepertjes: in ons land heeft bijna elke streek of stad wel een eigen bakspecialiteit, en ook de feestdagen bieden een uiteenlopende verzameling van taarten, koekjes en ander gebak. Achter deze lekkernijen gaan vaak de mooiste verhalen en tradities schuil. Zo kon je vroeger met koek de liefde verklaren en at je Wieringertulen als de jaarlijkse pacht was voldaan. Naast meer dan tachtig heerlijke bakrecepten vind je in de boek de mooie, historische verhalen om trots op te zijn. Om je vingers bij op te eten. (Bron: omslag)

Wat je kunt verwachten van Het Nederlands Bakboek

Het Nederlands Bakboek telt 255 pagina’s en meer dan 80 heerlijke bakrecepten. Na een inhoudsopgave vind je twee kaarten van Nederland waarin je kunt zien wat de bakspecialiteiten per plaats en provincie zijn. Je leest een voorwoord van Gaitri, tips over wat je in de voorraadkast zou moeten hebben en de nodige baktips. Daarna volgen de hoofdstukken De Bakker, Brood, Beschuit, Kruidkoek, Taart, koek & kleine traktaties, Vlaaien, Koekjes, Pannenkoeken, Wafels en Feest. Achterin het boek vind je nog een handig register, een literatuurlijst, fotoverantwoording en een dankwoord.

Ik moet zeggen dat ik toch echt af en toe een vleugje jeugdsentiment meekreeg tijdens het bladeren door dit boek. Drie-in-de-pan, weespermoppen, duivekater, boterkoek, eierkoeken… allerlei lekkers dat mijn vader vroeger bakte (en ik nu ook) of wat in ieder geval regelmatig voorbij kwam thuis. Leuk!

Mijn favorieten uit Het Nederlands Bakboek

Ik noteer tijdens het doorbladeren van een nieuw kookboek, meestal gelijk 10 recepten waar ik mee aan de slag wil en/of er ronduit heerlijk uit vind zien. Je snapt dat dat ook deze keer geen enkel probleem was.

1. Hoornse broeder
2. Bolussen
3. Bosschekoek
4. Amsterdamse korstjes
5. Oranjekoek
6. Abrikozenmeisjes
7. Amandelrondo’s
8. Janhagel
9. Krakelingen
10. Witte speculaasplanken

En, ga jij Het Nederlands Bakboek in huis halen? Het is echt een bijzonder boek dat het ook goed dat als cadeautje? Meer toffe kookboeken vind je hier >> 

Sabine is eigenaar van Pukster.nl, moeder van twee broers en ze kookt, bakt en sport graag en vaak. Sabine werkt ook nog een deel van de week als social media manager bij de nieuwe bibliotheek in Almere.

Geef een antwoord